Matchreferat A-Laget 2012

Matchreferat Tabeller Poängligan

Vill du se referat från säsongerna 2002 - 2012........Klicka här

Seriematcher 2012

2012-11-30
Tjust Open

HT - Överums IK 4 - 0
HT - Västerviks FF 0 - 5
HT - Ankarsrums IS 3 - 1

Resultat i gruppspelet.
HT - Överums IK 4 - 0
HT - Västerviks FF 0 - 5
HT - Ankarsrums IS 3 - 1
Semifinal
HT - Gunnebo IF 1 - 1
(Gunnebo vann på straffar)
Match om tredje pris
HT - IFK Västervik 1 - 3

HT gjorde bra ifrån sig och kom på fjärde plats i årets Tjust Open. Efter att ha vunnit sin grupp före Västerviks FF, Överum och Ankarsrum förlorade man semifinalen på straffar mot Gunnebo. I matchen om tredje pris mot IFK Västervik räckte inte krafterna till för våra killar. Sedan man blivit decimerade pga skador så hade man bara tre spelare kvar att byta med. Det blev tyvärr allför tufft. En stark insats ändå.

Conny Holmberg

2012-10-06
Höreda GoIF - HT 2 - 2
Bildspel


Här nickar Martin Arvidsson in 0-2 i 54 min och just då är HT i kvalspel

När fyra minuter återstod av matchen kvitterade Höreda till 2-2 och sparkade därmed ner HT i sexan. Samtidigt slutade matchen mellan HM IS och Gunnebo 4-4. Det innebar att HT och HM IS slutade på samma poäng, samma målskillnad och exakt lika många gjorda mål. Avgörande blev då de inbördes mötena mellan lagen och där var HM IS bäst. Därmed får HT starta om i div VI nästa år, en division som laget inte varit i sedan sammanslagningen mellan klubbarna.
Förutsättningarna inför slutomgången var att tre lag, Österbymo, HM IS och HT riskerade nedflyttning. Österbymo var en poäng före HM och HT, som hade samma poäng och samma målskillnad, men HT hade gjort två mål mera än HM. Inte ens Alfred Hitchcock kunde ha regisserat avslutningen bättre.

Första halvlek var bara en minut gammal när Tom Nilsson gjorde 0-1 för HT. På en frispark från Hjalle tog han hand om sin egen retur, sedan Höredamålvakten reflexräddat första försöket, och tryckte in bollen i mål. En riktig smakstart för de våra med andra ord och just då låg HT nia i tabellen och var klara för forsatt spel i femman. Fortsättningen av halvleken präglades mest av kamp och oordnat spel. HT försökte väl, men fick inte till passningsspelet. Killarna kämpade, men verkade naturligt nog stressade av allvaret och man svarade för mängder av bortslagna passningar. Höreda satsade på djupledsbollar bakom HT:s upp till snabbe toppforwarden Samuel Roos. En taktik som visade sig vara effektiv för man skapade ett flertal chanser, som borde ha resulterat i mål. Bl.a hade man en boll i ribban efter fem minuter och Hagge tvingades till att göra ett par riktiga superräddningar ett par gånger. HT hade också ett par halvchanser att öka på sin ledning, men 0-1 stod sig halvleken ut. Höreda kändes ändå som det något vassare laget så långt.
Andra halvlek fick HT till en början litet bättre ordning på passningsspelet och det såg stundtals riktigt bra ut. När sedan Martin Arvidsson nickskarvade in 0-2 på en frispark från Hjalle i 54 min, började man ordentligt tro på kvalspel. Tyvärr fick man bara behålla den känslan i tio minuter för då reducerade Höreda till 1-2 genom Samuel Herbertsson efter en snabb omställning. Strax efteråt fick vi besked om att HM IS ledde med 4-2 mot Gunnebo och att Österbymo hade en 5-0 ledning i sin match. Då var HT i sexan igen.
Med den vetskapen fanns det inget annat än att satsa allt framåt för HT. Och det gjorde man med besked. Albin Svensson hade en riktig rökare i ribban och Ringdahl hade två riktigt bra frilägen utan att få in bollen i mål. I stället hände det som ofta händer när ett lag satsar allt framåt. Med fyra minuter kvar att spela åkte HT på ytterligare ett baklängesmål på en kontring. Höredas bäste Samuel Roos rundade Hagge, kvitterade till 2-2 och skickade ner HT i sexan. Minuten innan hade Gunnebo kvitterat HM:s ledning och då var HT återigen på kvalplats. Så nära var det faktiskt.

HT gjorde spelmässigt ingen av sina bättre matcher, men inställningen var det inget fel på. Samtliga gjorde verkligen vad de kunde och kämpade stenhårt till slutsignalen löd. Bra var som vanligt Hagge i målet och får det bästa betyget tillsammans med Filip Gustavsson och Tom Nilsson. Höredas bäste var Samuel Roos.
Mikael Bäckström från Mönsterås dömde och 47 personer tittade på. Minst hälften kom från Hjorted och Totebo, men det hjälpte tyvärr inte.

Kommentaren: En problemfylld säsong där man har pendlat mellan hopp och förtvivlan är över och HT är alltså nere i div VI, för första gången sedan klubbarna slogs samman. Nu väntar säkerligen en tuff väg tillbaka till femman, där jag tycker att laget hör hemma. För visst finns det kvaliteter i laget. HT har till stora delar ett mycket ungt lag som innehåller flera lovande spelare. Nu hoppas jag bara att alla spelare som varit med om att spela ner laget i sexan, tar sitt ansvar och stannar kvar i laget nästa år. Då väntar ju också roliga derbymatcher mot Ankarsrum, Tuna och Tuna Södra med mycket publik. om man nu ska se något positivt på det hela.
Conny Holmberg

2012-09-29
HT - Frödinge/Brantestad SK 2 - 2
Bildspel

HT radade upp hörnor i den andra halvleken mot FBSK och till slut fick man utdelning

HT gjorde återigen en mycket bra match mot topplaget Frödinge och var precis som i förra mötet det spelmässigt klart bättre laget. Och precis som i förra mötet tappade HT en trepoängare på ett par tveksamma straffsituationer. Som helhet får vi ändå vara nöjda med en pinne, för det var faktiskt Frödinge som på två av sina ideliga långbollar skapade de vassaste målchanserna.
Första halvlek inledde hemmalaget på ett mycket bra sätt. Man verkade ha en helt annan inställning till matchen än än den som FBSK visade upp. Kanske kände ändå FBSK att loppet om en kvalplats till fyran gentemot Lommaryd var kört. Hur som helst så rullade HT på bra. FBSK fick mest ägna sig åt att försvara sig och det gjorde de bra. De föll långt tillbaka med laget och satsade enbart på långbollar upp till sin ensamma toppforward. Bollar som Hjalle och Fille enkelt tog bort. Även om HT hade ett stort bollinnehav, så lyckades man inte skapa några målchanser. Den sista avgörande passningen misslyckades varje gång eller togs den bort av den rutinerade mittbacken Jonas Fors. Istället var det FBSK som hade de absolut farligaste målchanserna. Både Ragnar Styrbjörn och Niklas Gunnarsson hade varsitt friläge men Robban i hemmamålet gjorde kanonräddningar på båda. Trots det stora spelövertaget för HT så kunde det mycket väl ha varit underläge med 0-2 i paus.

Andra halvlek tappade HT tyvärr det mesta av det fina passningsspelet man visade upp i den första halvleken. Man föll in i samma trall som FBSK, med att slå långbollar. Det är ett spel som inte alls passar våra fysiskt mindre spelare. Spelet blev mer chansartat och det verkade passa bortalaget bättre, som då fick mera att säja till om. I 57 min kom 0-1 genom Peter Norlin, som fick på en riktig drömträff på volley. Bollen satt klockrent i Robbans vänstra kryss. Mycket vackert, men onödigt sedan HT enkelt förlorat bollen på mittplan. En kalldusch för hemmalaget naturligtvis, som kändes ännu kallare eftersom resultatet 0-4 i matchen Gunnebo-Österbymo kom upp samtidigt på rseultattavlan. Albin Västerlund tände dock ett nytt hopp för hemmalaget när han kvitterade till 1-1 två minuter senare efter en tilltrasslad situation. Hukke slog in bollen i röran framför bortamålvakten och Tom Nilsson fick tag i bollen och passade den bakåt till V-lund, som klippte i den i mål. Glädjen blev bara sex minuter lång, för i 65 min tilldömdes bortalaget en straff, som blev mycket omdiskuterad. Ringdahl screenar bort Niklas Gunnarsson, som enkelt faller och domaren dömer straff. Jag tycker, med mina HT-ögon, att det är obstruktion eller stängning och att det då ska dömas indirekt frispark. Andra i publiken (även HT-anhängare) tyckte att det var en klar straffspark, eftersom Ringdahl bara satsade på att ta bort spelaren. Det är inte lätt att vara domare. Stora protester från HT-spelarna naturligtvis, men det brukar aldrig tjäna nå´t till. Straffen satte Ragnar Styrbjörn säkert i mål. Uppförsbacke för hemmalaget igen, som nu satsade allt framåt. Det resulterade i mängder av hörnor och i den 88 min gav det äntligen utdelning. Samuel Svensson slog en misslyckad hörna, men fick tillbaka bollen uti vid hörnflaggan och lyfte in den igen. Ny kalabalik framför bortamålet och i röran smällde inbytte Tom Åberg in 2-2. På övertid hade sedan Tom Nilsson en chans att bärga en trepoängare för HT, men skottet tog i utsidan av målet.

Hela laget gjorde återigen en bra match. Robban fick priset som matchens bäste i HT och gjorde som vanligt en mycket bra insats. Jag tycker att han är seriens klart bäste målvakt. Hjalle och Fille var duktiga i försvaret liksom Adde och Arvidsson på mitten. Framåt jobbade Tom och V-lund hårt hela matchen.
FBSK var inte bra senast och imponerade inte nu heller, men ligger ändå som nykomling trea i serien och det ska de ha en stor eloge för. Deras spel bygger mycket på ett tätt försvarspel och snabba omställningar genom långbollar upp till snabba toppspelare. Litet av den fotbollsfilosofi, som Drillo praktiserade i det norska landslaget en gång tiden. Effektivt javisst, men ack så tråkigt att se på. Priset som matchens lirare fick Niklas Gunnarsson. Han var farlig hela tiden och svarade för en riktig läckerhet när han fick tre hemmaspelare att besöka korvkiosken i den första halvleken. Bra var också deras två klasspelare Ragnar Styrbjörn och Jonas Fors.

Kommentaren: På lördag faller avgörandet. Då spelas sista omgången i årets div V. Blir det kvalspel eller nedflyttning för HT? Att man ska slippa bådadera finns tyvärr inte på världskartan. För att Österbymo ska tappa poäng mot Rumskulla är det väl ingen som tror på.
I första hand gäller det för HT att vinna mot Höreda på bortaplan och troligtvis också med många mål. Just nu har nämligen HM IS och HT samma poäng och samma målskillnad. HM IS möter Gunnebo hemma och att Gunnebo ska hjälpa HT genom att besegra HM IS på bortaplan, ryms inte heller på nämnda världskarta. Gunnebo förlorade ju med hela 0-4 mot Österbymo i lördags och lär troligtvis förlora med minst samma siffror mot HM IS.
Nej, HT får nog förlita på sig själva och springa ut och göra årets match på Höredavallen.

9. IFK Österbymo 21
7
2
12
42-52
-10
23
10. Hjorted/ Totebo 21
6
4
11
40-54
-14
22
11. HM IS 21
7
1
13
38-52
-14
22

Conny Holmberg

2012-09-22
HM IS - HT 2 - 1
Bildspel

Målmiss 1
Målmiss 2

HT förlorade den viktiga bortamatchen mot HM IS med uddamålet i en mycket jämn match, som HT borde ha avgjort i den första halvleken. Tyvärr fanns inte den rätta skärpan i de avgörande lägena och hemmalaget kunde komma tillbaka och avgöra i den andra halvleken.
Första halvlek inledde hemmalaget bäst och vaskade fram ett par chanser, som Hagge dock avstyrde. Efterhand tog HT över och spelade stundtals riktigt bra. Man satte hög press på hemmalagets försvar, som hade mycket svårt att freda sig på det regnvåta underlaget. I 20 min kom också välförtjänt 0-1 genom Tom Nilsson, som tryckte in sin egen retur, sedan hemmamålvakten halvräddat. HT fortsatte att trumma på framåt och borde ha gjort både 0-2 och 0-3. Först missade Tony Ståhl helt ostörd när han nickade mot öppet mål i 29 min och några minuter senare lyckades Albin Svensson missa öppet mål från två meters håll. Visserligen var det ett uselt underlag och OK, jag har sett större stjärnor än Tony och Albin missa sådana chanser, men nog hade det smakat med 0-3 i paus. Hela vårt lag ska ändå ha en eloge för den första halvleken. Det såg bra ut och man såg fram mot den andra halvleken med tillförsikt.

An dra halvlek påminde en hel del om den andra halvleken mot Österbymo senast. HT tappade en hel del av sin aggresivitet och åkte dessutom på ett baklängesmål tämligen omgående. Ringdahl tappade bollen i uppspelsfasen, hemmalaget kontrade snabbt och på ett inlägg kastade sig Andreas Larsson dödsföraktande fram och nickade in kvitteringen. Då hade det bara gått två minuter av halvleken. Hemmalaget, som var absolut tvingade att vinna, fick naturligtvis ny glöd efter det snabba målet och var det något bättre laget i den andra halvleken. Inget av lagen skapade dock några vassare chanser och man började nog rikta in sig på att matchen skulle sluta oavgjort. Hemmalagets Niklas Lindén ville tyvärr nå´t annat. I 73 min fick han på en riktig kalasträff från 30 meter, som smet in bakom Hagge. Det var ett hårt skott, men Hagge hade nog, enligt honom själv, klarat det om han fått fäste i leran när han skulle kasta sig. HT satsade framåt efter målet, men lyckades inte skapa några större farligheter, förutom vid några hörnor.

Tom Nilsson, Martin Arvidsson, Tomas Lang och Filip Gustavsson får bäst betyg i HT, medan HM hade sina toppar i Rasmus Samuelsson och Adam Rosenqvist. Bra domare, som vanligt, var Zarko Kovacevic, men nog tusan borde Rasmus Samuelsson ha fått syna det gula för att han hindrade frisparken på slutet. Å andra sidan så hade det ju inte haft någon betydelse för resultatet i den här matchen.

Kommentaren: HT har inte haft någon medvind i matcherna mot HM IS, vilket man behöver när två så jämna lag möts. I hemmamatchen mot HM missade man också två klara frilägen. Annars gjorde HT, precis som mot Österbymo, återigen en mycket bra första halvlek och kunde faktiskt, precis så då, haft med sig en tremålsledning in till pausvilan. Tyvärr hade man inte samma flyt i avslutningarna och då gick det som det gick.
Två matcher återstår och HT måste troligtvis vinna båda för att slippa kvalspel eller ännu värre nedflyttning. Så det är bara att ladda om till nästa lördag då man tar emot Frödinge på Hjortheden.
Conny Holmberg

2012-09-15
HT - IFK Österbymo 4 - 1
Bildspel

HT hade bud på flera mål än de fyra man gjorde på Österbymo

HT kunde inte ha valt ett bättre tillfälle att fixa årets första seger på Tollevi. På lördagseftermiddagen besegrade man, i en av årets viktigaste matcher, bottenkollegan Österbymo med hela 4-1. Det var aldrig nå´t snack om vart segern skulle gå, även om det hettade till litet i den andra halvleken.
Första halvlek såg Österbymo till en början litet hetare ut än HT. De matade långboll på långboll upp till sina speediga toppforwards. HT-försvaret hade ändå inga större problem med att ta hand om långbollarna. Hjalle och Tummen nickade bort det mesta. Efter hand kom HT in i matchen och när Martin Arvidsson nickade in 1-0 på Tony Ståhls inlägg i 20 min, tog hemmalaget över totalt. Jacke höll sig fram vid kalabaliken efter Tom Nilssons hörna och tofflade in 2-0 i 34 min. Minuten efter kom 3-0, när Adrian Ottosson gjorde en djupledslöpning från sin mittfältsposition och från kortlinjen serverade en smörpassning till Tom Nilsson. Tom gjorde inget misstag och 3-0 var ett faktum. Det resultatet stod sig till paus.

Andra halvlek var det två helt andra lag som kom ut på planen. Österbymo, som väl hade insett att det nu bara var att satsa allt framåt pressade tillbaka ett HT, som verkade vara livrädda att gå framåt. Troligtvis backade man hem för att slå vakt om ledningen och det är en taktik, som sällan brukar gå hem. Istället för att försöka hålla i bollen och spela runt den, sparkade man bara iväg den, vilket resulterade i nya attacker från bortalaget. I 17 min bjöd Hjalle Österbymo på ett gyllene tillfälle att komma in i matchen, när han onödigt drog omkull Rasmus Malm i straffområdet. Märkligt nog klarade sig Hjalle från att få sitt andra gula kort då. Edin Jakupovic, som normalt har en riktig bössa, försökte placera in bollen, men det går inte på Hagge. Han gjorde återigen en mycket bra straffräddning, även om den inte var av den allra svettigaste arten. Österbymos reducering kom ändå till slut, men det var ingen bortaspelare som målade. Nej, istället var det Tummen, som med ryggen mot eget mål snyggt lobbnickade över en Hagge på mellis. Kommunikationsmiss eller var det solen som ställde till ett spratt? Hur som helst. 3-1, match igen tjugo minuter kvar att spela. Inte utan att man började känna sig litet nervös både på och bredvid planen. Det varade i fem minuter sedan lugnade Tom Åberg våra nerver. På en långboll från Hjalle kom han före den utrusande bortamålvakten och nickade in spiken över densamme. 4-1 och trepoängaren var i hamn. Visserligen fick Hagge göra ytterligare två kvalificerade räddningar på slutet, men det var aldrig nå´n fara på taket.

Samtliga i HT ska ha en eloge för inställningen de visade i den här matchen. Klart bäst på plan var Martin Arvidsson. Han är otroligt viktig för balansen i laget och gör alltid ett jättejobb både bakåt och framåt. Dessutom gjorde han det viktiga 1-0 målet. Hagge gjorde flera viktiga räddningar, med straffräddningen som topp och räddade kanske laget då. Hjalle fick priset, som bästa hemmaspelare, och gjorde återigen en bra match, men hans betyg dras ner av agerandet vid straffen. Hade Öbymo satt straffen och Hjalle blivit utvisad, kunde det ha blivit ett helt annat slutresultat.
Jag håller inte heller med juryn i deras val om bäste spelare i bortalaget. Rasmus Malm, fick priset, men jag tyckte mest att han utmärkte sig genom att falla a´la döende svanen, så fort nå´n nuddade vid honom. Nej, jag hade gett priset till Joel Mattsson eller Edin Jakupovic.
Bestämd domare och godkänd sådan var Aldin Imamovic från Mariannelund. Däremot bör han nog korta in stegen när han stegar upp nio meter vid frisparkar. Det verkar snarare vara tolv meter än nio.

Kommentaren: HT skulle bara vinna den här matchen, nå´t annat fanns nog inte i killarnas huvuden när de gick ut på Tollevi. Hela laget gjorde som sagt en kämpainsats, med betoning på kämpa. Så mycket till spel fick vi inte se i den här matchen, men det hade man inte väntat sig heller. Det viktigaste den här gången var de tre poängen och de stannade på hemmaplan. Det kändes härligt och nu kan killarna suga på den här segern i några dagar innan det är dax att ladda för nästa tuffa uppgift. På lördag väntar nämligen en ny ödesmatch när man ska möta HM IS på bortaplan.

Conny Holmberg

2012-09-08
Lommaryds IF - HT 3 - 0

Bildspel

Lommaryd fick jublar men Hjalle verkar inte ha lust att se på


Ett H/T i stort poängbehov spelade en tuff bortamatch mot topplaget Lommaryd. I våromgångens match blev H/T rejält utspelade av Lommaryd vilket gjorde att alla var införstådda med att det krävdes en toppinsats för att kunna ta en eller tre poäng.
Den första halvleken var ett spelmässigt övertag för Lommaryd, men H/T stod upp bra och försvarade sig framför allt väldigt bra med hela laget. Lommaryd hade svårt att skapa chanser trots spelövertaget. Offensivt hade dock tyvärr inte H/T så mycket att komma med. Tom Nilsson hade ett par skott som Lommaryds målvakt hade koll på och det uppstod viss kalabalik efter en frispark då Lommaryd fick bort bollen på mållinjen. Lommaryd skapade ett par, tre riktigt bra chanser i den första halvleken där tyvärr en av chanserna resulterade i mål. Lommaryd tog sig runt på vänsterkanten och efter ett inspel kunde en Lommarydspelare toucha bollen på första stolpen vilket medförde att en annan Lommarydspelare kunde stöta in bollen i öppet mål. Det luktade offside, men var från undertecknads vinkel inte möjligt att avgöra om så var fallet. Lommaryd gick till halvtidsvila med 1-0 och det kändes ändå som att H/T var med i matchen. Första halvleken präglades framför allt av ett väldigt bra försvarsspel, men medförde att det inte blev mycket ork över till offensiven när Lommaryd hade sitt spelövertag.

Den andra halvleken inleddes tyvärr med att Lommaryd ganska omgående gjorde 2-0 efter att H/T hamnat fel i positionerna och hamnade på efterkälken. Det kändes lite som att luften gick ur H/T då och resten av halvleken var det ett massivt spelövertag från Lommaryd. Lommaryd kunde även öka till 3-0 sedan Robert Hagelin misslyckats med en rensning, men matchen var redan avgjord sedan innan.
Lommaryd vinner matchen helt rättvist med 3-0, men H/T gör ändå en godkänd insats. Framför allt i första halvlek stod man upp bra. Tyvärr är det nog bara att erkänna att Lommaryd är snäppet bättre. De var tyngre fysiskt och hade ett bättre passningsspel. H/T försökte, men räckte helt enkelt inte till mot ett bättre motstånd. Lommaryd är i mitt tycke det spelmässigt bästa laget i div. V.
Nu väntar två ödesmatcher mot bottenkollegorna Österbymo och His/Mais där det helst måste bli vinst i båda matcherna.

/ Hjalle

 

2012-08-30
HT - Rumskulla GoIF 3 - 0
Bildspel

Rumskulla lyckades inte få stopp på HT även om man försökte med alla metoder

HT gjorde sin plikt och besegrade jumbon Rumskulla med 3-0 på Hjortheden. Det var aldrig nå´t snack om vilket lag, som skulle vinna den här matchen.
HT var det klart bästa laget och kunde med bättre skärpa i avslutningarna ha dubblat målskörden. Så överlägsna var man faktiskt, men det räcker så bra med en seger. I och med segern så lämnade man över nedflyttningsplatsen till Österbymo igen.
Första halvlek fick HT än ännu bättre start än mot Överum på Tollevi. Då gjorde man 1-0 efter fem minuter. Nu tog det bara två minuter innan Tony Ståhl, stack in bollen bakom backlinjen, a`la Barcelona, till en framstormande Jacke Johansson, som säkert placerade in sitt första seriemål för året. För årets upplaga av HT är det tydligen viktigt att man får göra första målet i matcherna. Då brukar man fortsätta på ett bra sätt. Så också denna gång. Efter den smakstarten fortsatte hemmalaget att spela bra. Man radade upp målchanser och hörnor. Tyvärr lyckades man inte utnyttja chanserna. Efter en halvtimme började man slarva i passningsspelet, vilket gjorde att Rumskulla kom in i matchen. Som tur var fick ändå HT in ett mål i precis rätt läge, när Rumskulla hade börjat få litet vittring. Jacke la en läcker snett-inåt-bakåt-pass till Tom Nilsson, som även han placerade in 2-0. Rumskullas enda målchans kom i slutminuten av halvleken då Pierre Rinaldo prickade stolpen.

Andra halvlek började precis lika bra som den första. Efter tre minuter kämpade Adrian Ottosson sig fram efter kortlinjen och serverade bollen, som på ett silverfat, till Tony Ståhl och Tony gjorde inget misstag. 3-0 och matchen kändes körd. Resten av halvleken blev en ren transportsträcka fram mot slutsignalen. HT kunde/borde ha gjort ytterligare ett par mål, men den riktiga skärpan fanns där inte. Rumskulla hade nog inte en enda målchans värd namnet i den andra halvleken.

HT är ett klart bättre lag än Rumskulla, så man ska bara vinna en så´n här match. Ändå var man faktiskt litet orolig, när man åkte ut till Hjortheden eftersom man inte, från match till match, har en aning om hur inställningen till matchen är bland killarna. Nu var alla ordentligt på hugget och visade upp en helt annan motivation än den man hade mot Gunnebo. Man hade också ändrat spelstil från 4-5-1 till 4-4-2, vilket verkade passa killarna som en smäck. Försvaret spelade prickfritt och Hagge fick hålla nollan för första gången i år. Adrian Ottosson och evighetsmaskinen Martin Arvidsson dominerade mittfältet. Tom Nilsson och Tony Ståhl var mycket bra framåt och gjorde också varsitt mål. Tom blev dessutom vald till matchens lirare.

Rumskullas ras i seriesystemet fortsätter. Förra årets div IV-lag kommer nästa år att spela i sexan. Föreningen har samma problem, som många andra småföreningar, att kunna behålla eller locka till sig spelare spelare. Tråkig utveckling, men så är verkligheten på landsbygden. Bäst i laget var Emil Samuelsson Karlsson och Pierre Rinaldo.
Helt OK som domare var Viktor Fransson, Gamleby. Endast 35 personer hade betalat entré, men det var nog det dubbla som tittade på, många barn.

Kommentaren: HT tog vara på den kanske sista chansen att hänga på lagen ovanför i tabellen. Förlust här så hade det nog varit helt kört. Nu har man allt i egna fötter, eftersom man har kvar att möta tre av de fyra lag man har närmast före sig i tabellen. Så hoppet lever. Tyvärr möter man både HM IS och Höreda på bortaplan, men det behöver inte vara någon nackdel. HT har nämligen tagit tre av sina fem segrar på bortaplan i år. Övriga två har man vunnit på Hjortheden.
Nästa lördag väntar en svår bortamatch mot serietvåan Lommaryd, men HT har överraskat borta i Tranåsskogarna förut i år, så varför inte ytterligare en gång?
Conny Holmberg

2012-08-23
Gunnebo IF - HT 5 - 0
Bildspel


HT saknade inte målchanser trots att man gjorde en plattmatch. Nära var det några gånger, men det gäller ju inte enligt Gunde.

Tänk så det kan svänga från match till match, men det är tydligen HT i ett nötskal i år. Den fina insatsen och inställningen som HT visade upp mot Överum senast, blåste tydligen bort med tromben som gick förbi Småland igår. Ett Gunnebo, som inte på något sätt imponerade men ändå hade rätt inställning till matchen, besegrade ett bedrövligt dåligt HT med hela 5-0. Ändå var Hagge i målet klart bäst i HT och räddade sitt lag från att förlora med tvåsiffrigt. Pinsamt, var det nå´n som sa, när vi lämnade Gunnebo IP. Det är bara att hålla med.
Första halvlek hade Albin Västerlund, efter en minut, chansen att ge HT en lika bra start av matchen, som man hade mot Överum. Tyvärr fick inte V-lund till avslutet. Mål där så hade det nog blivit en helt annan match. Resten av halvleken var det Gunnebo för hela entrépengen, men det tog dryga halvtimmen innan 1-0 kom, Det var Håkan Karlsson, som sprang sig fri och säkert satte bollen i mål. Hemmalaget hade bud på flera mål, framförallt vid ett par hörnor, men Hagge höll emot. 2-0 kom ändå till slut och det var gamle HT-tränaren Buken som höll sig framme på en retur, sedan HT-försvaret agerat mycket passivt. Halvleken klart till Gunnebo.
Andra halvlek var det ett helt annat HT,som kom ut på planen. Tydligen hade man snackat sig samman under pausvilan. Första kvarten var man i alla fall i närheten av det man kan prestera. Det resulterade i två vassa målchanser, som man borde ha utnyttjat. Tony och Tom N lyckades inte få bollen förbi en duktig Kalle Hestholm i hemmamålet. Mitt i HT-pressen hände det som oftast händer ett lag som inte har det rätta flytet. Hagge räddade en frispark från Jonny Hultman, men på returen var Buken åter först och satte 3-0, medan HT-försvaret agerade saltstoder. Efter det målet kändes det naturligtvis helt kört. HT och framförallt Tom Nilsson lyckades ändå skapa ett par-tre vassa målchanser, men Hestholm agerade vägg och klarade alla frilägena. I 73 min avgjorde Håkan Karlsson matchen definitivt, när han dundrade in
4-0. HT gjorde ändå ett mål till slut, men i fel bur. Fille fick felträff på ett Gunneboinlägg och tryckte upp bollen i nättaket nät fem minuter återstod av matchen. Tilläggas bör att Tom Åberg blev utvisad i den andra halvleken efter två gula kort, sedan han råkat nudda Håkan Karlsson två gånger.

Med undantag för andra halvlekens första kvart, gjorde HT en riktig plattmatch. Robert Hagelin är den enda i HT, som får godkänt för den här matchen, trots att han fick släppa fem bollar bakom sig.
Gunnebo fick äntligen vinna mot HT efter tre raka derbyförluster. Det måste ha kännts skönt för brukslaget. Hela laget ska naturligtvis ha beröm för framförallt inställningen till matchen. Bäst i laget förutom nämnde Hestholm var Jonas Karlsson, Markus Kihlman och Jonny Hultman. Buken och Håkan Karlsson gjorde två mål vardera, men märktes för övrigt inte så mycket i spelet. Jo, Håkan Karlsson märks ju förstås, men inte alltid spelmässigt.
Kommentaren: Det här var nog en av de sämsta matcher jag har sett i år, inte bara för att HT förlorade. Ett lokalderby brukar ju sällan var speciellt välspelat, men däremot vill man ju som publik se
litet kamp och jävlar anammat. Den här matchen var som en enda stor gäspning. Åtminstone sett med mina HT-ögon.
Gunnebo har nu säkrat nytt spel i femman och kan börja snegla uppåt i tabellen. För HT ser det betydligt dystrare ut. Man ligger nu på nedflyttningsplats sedan höstens lag Österbymo passerat i tabellen. Det återstår nu sex matcher och arton poäng att spela om. HT måste troligtvis ta minst tio av dem för att hänga kvar. Börja med tre mot Rumskulla nästa torsdag på Hjortheden.
Conny Holmberg

 

2012-08-20
HT - Överums IK 3 - 3
Bildspel

Det var kamp om varenda boll när HT och ÖIK delade på poängen

HT fick en smakstart i matchen på Tollevi mot topplaget Överums IK. När endast fem minuter hade spelats ledde hemmalaget med 2-0. HT hade sedan bud på både 3-0 och 4-0 innan Överum vaknade till. Den mycket spännade matchen slutade rättvist 3-3, sedan lagen dominerat varsin halvlek.
Första halvlek hade alltså knappt börjat förrän HT ledde med 2-0. Själv hade jag bara hunnit få entrébiljetten av Yngve, innan Tony Ståhl gjorde 1-0. Fint framspelad av Martin Arvidsson, placerade han in bollen behärskat i målvaktens bortre hörn. Fyra minuter senare kom 2-0. Återigen var det Martin Arvidsson som stod för den avgörande passningen. Han nickade fram Tom Nilsson, som pricksköt in bollen i mål. Under de första trettio minuterna var det mycket nära mål för hemmalaget ytterligare ett par gånger. Hade man satt åtminstone ett mål på de chanserna, så hade nog matchen varit körd. Istället reducerade Överum till 2-1 i 35 min genom Filip Kumlin, som ur misstänkt offsideläge lyckades få bollen i mål. Efter målet lämnade ÖIK omklädningsrummet, som man mentalt befunnit sig i under den första halvtimmen, och tog sedan över matchen. Ett räddhågset hemmalag slutade spela, började tjonga långbollar och enkelt ge bort bollen. Som en följd av det kom också
2-2 i halvlekens sista minut genom Jimmy Gullqvist, sedan HT gett bort bollen vid ett inkast. Det var inget fel på målet, tvärtom var det en riktig kanon som Jimmy fick på, men HT får inte ge bort bollen så enkelt.
Andra halvlek var den första halvlekens motsats. Om den första höll spelmässigt hög div V klass, så höll den andra låg B-lagsmatchklass. Den präglades mest av sparka-spring. ÖIK försökte i alla fall någorlunda att spela boll och dominerade halvleken, medan HT inte fick ordning på nå´nting. Det tog också bara fem minuter innan ÖIK, hade vänt matchen och gjort 3-2. Dennis Ringdahl kom helt fri vid bortre stolpen och bredsidade in målet. Kämpade gjorde HT ändå i alla fall. Man gjorde också en del byten, som rörde till det en aning. Om det berodde på skador eller om det var någon taktisk förändring vet jag inte, men det blev inte till det bättre. Ändå skapade man ett par bra målchanser, bl.a sköt Ola Johansson utanför i ett bra läge och Tom Åberg hade en nick, som var värd ett bättre öde. På slutet gick HT äntligen ner på trebackslinje och i 89 min kom kvitteringen. Tony Ståhl nickade fram bollen till Adrian Ottoson, som placerade in 3-3. Mycket rättvist till slut även om ÖIK var mycket nära att göra mål på matchens sista spark.

Alla i HT ska ha en eloge för sin kämpainsats i matchen. Bäst i laget tycker jag att Martin Arvidsson var. Han kämpar och sliter hårt i det tysta. Han har sina brister i passningsspelet, men den här gången stod han också för två målgivande passningar. Tony Ståhl har visat att han blir en riktig tillgång i laget. Målskytt igen och gör ett jättejobb. För Tom Nilsson kan vi sätta ett likhetstecken med Tony. Filip Gustavsson växer för varje match och fick också priset som matchens lirare.
Det tog Överum nästan en hel halvlek att vakna till efter bilresan till Totebo, men efter reducringen till 2-1 var man det bättre laget. Klart bäst i laget, enligt mej, var nr 14 David Axén. Jimmy Gullqvist fick priset som matchens lirare.
Domare var Andreas Pettersson från Målilla och han var minst lika bra som de övriga aktörerna på planen
Sämst den här kvällen var vädret, som säkert skrämde bort en hel del åskådare. Det ösregnade under hela den första halvleken.

HT hade flera spelare borta, framförallt i backlinjen, som var helt nykomponerad. Ändå visade laget upp årets bästa spel under den första halvtimmen och hade också en helt annan vilja än i många av årets tidigare matcher. Killarna har kanske äntligen börjat fatta att man har nedflyttningsspöket hängande över sig.
Jag tror ingen, som såg matchen och inte hade fakta, kunde ana att ÖIK var ett topplag med hela 17 poäng mera än bottenlaget HT. Så jämna var lagen. Ändå undrar jag om inte Överum kan ta hem den här serien i år, för de andra topplagen har verkligen inte imponerat.
Tyvärr för HT är det ju så att det är sällan att ett bottenlag har det där extra lilla flytet, som ett topplag har. HT har heller inget flyt med resultaten för de övriga lagen, som är inblandade i nedflyttningsstriden just nu. HM IS, Höreda, Gripenberg och höstens lag Österbymo vann alla sina matcher. T o m jumbon Rumskulla skrällde och tog sin första trea.
På torsdag är det dax för lokalderby mot Gunnebo. Då måste det bara bli seger.
Conny Holmberg

 

2012-08-16
BOIF - HT 4 - 2

HT var inte tillräckligt heta i matchen mot BOIF

HT:s fina segersvit mot BOIF på Torvalla bröts på torsdagskvällen, när BOIF besegrade HT med 4-2, efter 3-2 i paus. Jag var inte själv på matchen men har lagt in Hjalles referat från Totebos hemsida nedan.
Conny Holmberg

Efter vinsten senast mot Gripenberg väntade en mycket viktig match för H/T borta mot BOIF, där en vinst skulle innebära att man har chans att lämna kvalplatsen. Tyvärr föll H/T tillbaka i gamla synder och gjorde en väldigt slätstruken insats där framför allt två saker gjorde att det blev förlust i dagens match. Det var först och främst ett väldigt svagt försvarsagerande i eget straffområde och ett passningsspel som många gånger var under all kritik och gjorde att anfallsspelet blev uddlöst.
BOIF var det bättre laget från start till domaren blåste av matchen där de framför allt också visade upp en hetare vilja. Det var också BOIF som ganska omgående tog ledningen i matchen när ett inkast fick studsa i eget straffområde innan en BOIF-spelare helt ostörd kunde nicka in 1-0. Strax därpå kom även 2-0 efter nytt tafatt försvarsspel där BOIF enkelt kunde göra 2-0.

H/T höjde sig efter 0-2 en aning och bjöds in i matchen när Tony Ståhl kunde knäa in 1-2 i en tilltrasslad situation. Kvitteringen kom också från ingenstans när Tom Nilsson påpassligt utnyttjade ett misstag från hemmamålvakten och rullade in 2-2. Då kändes det den kort stund som att H/T var på väg in i matchen och var på väg att få övertaget. Dessvärre kom då 2-3 i baken precis innan halvtidsvilan. H/T tappade boll olyckligt på mittplan vilket följdes av flera olyckliga ingripanden innan en BOIF-spelare återigen var först på bollen inne i H/T:s straffområde och satte 3-2.

Den andra halvleken blev spelmässigt sämre från båda lagen. Det var oordnat spel från båda håll och inget av lagen lyckades skapa några chanser. BOIF avgjorde matchen när man satte 4-2 lite tursamt på frispark. H/T lyckades inte etablera något tryck i andra halvleken och skapade framför allt inga chanser. Det var aldrig riktigt nära att bli en kvittering.
BOIF vinner matchen helt rättvist med 4-2. De var det klart bättre laget och hade en bättre inställning. För H/T innebar det en ny tung förlust och det var slätstruket över lag. Adrian Ottosson slet dock förtjänstfullt matchen igenom. H/T är nu inne i ett väldigt tufft läge eftersom Österbymo börjat röra på sig nere i tabellen. Framöver är det bara poäng som gäller om det ska bli fortsatt div. V-spel.
/ Hjalle

2012-08-10
Gripenbergs SK - HT 2 - 4
Bildspel

Tremålskytten Tony Ståhl gör här ett av sina mål

HT gjorde en kämpamatch när man besegrade Gripenberg på bortaplan med 2 -4. Extra starkt eftersom det var faktiskt Gripenbergs första hemmaförlust i år. Efter HT ledning med 1-2 i paus kvitterade Gripenberg i början av den andra halvleken. HT kom dock igen och avgjorde med två mål. Stor segerorganisatör var nyförvärvet Tony Ståhl, som gjorde tre mål. Det fjärde gjorde Hjalle.
Första halvlek startade båda lagen optimistiskt och skapade en del halvchanser, men det var HT som tog ledningen. I 20 min placerade Tony Ståhl kallt in 0-1 framspelad av Tom Nilsson. Fem minuter senare var det dax för 0-2 när Hjalle nickade in Hukkes hörna. Glädjen över målet blev tyvärr bara fem minuter lång, för i 30 min reducerade hemmalaget till 1-2 genom Jonas Nyström. Målet föranledde stora protester från HT, så bollen touchade en offsidestående hemmapelare. Mest protesterade Hagge, som då fick syna det gula. 1-2 stod sig halvleken ut.
Andra halvlek var spelmässigt precis lika jämn som den första. Enda skillnaden var att nu var det GBK, som svarade för det första målet, 2-2 kom i 70 min och nu var det ett riktigt snyggt spelmål. Målskytt Mikael Eriksson på Johan Carlssons assist. HT kom snabbt igen och tog på nytt ledningen tre minuter senare. Återigen höll sig Tony Ståhl framme och satte bollen stolpe-stolpe in efter en tilltrasslad situation. Mot slutet flyttade hemmalaget fram sina positioner för att försöka få till en kvittering, vilket gjorde att man öppnade sig för kontringar. Det var på just på en sådan som HT avgjorde matchen. I 89 min spelade Tom Åberg fram Tony Ståhl, som då gjorde sitt tredje mål för kvällen.
Hela HT gjorde en kanonmatch och fick nu revansch för den bedrövliga insatsen i förlustmatchen mot Gripenberg i våras. Tony Ståhl ska naturligtvis ha ett extra stort plus för sina tre avgörande mål, men också för ett jättejobb i övrigt. Killarna ska också ha en stor eloge för att man stod upp och inte vek ner mot Gripenbergs tuffa, på gränsen till fula spelstil. GBK åkte också på hela fyra gula kort.
Gripenberg, som nu åkte på sin första hemmaförlust, hade sina bästa spelare i Filip Bremer och Johan Carlsson.
Kommentaren: Tyvärr missade jag den här matchen, men killarna gjorde enligt Emil en kämpamatch och hade den här gången även det lilla medflyt man har saknat tidigare. Vinsten var om inte livsviktig, så i alla fall näst intill, eftersom Österbymo börjat vakna till och närmar sig bakifrån. Lagen ovanför kvalstrecket vann ju också sina matcher, så vid en förlust hade kanske glappet blivit alltför stort att ta igen. Kul att nye Tony Ståhl fick göra tre mål. Att han kom igång med målskyttet känns dubbelt viktigt nu, eftersom Poppes knäskada verkar vara allvarlig. Nästa match spelas på torsdag borta mot BOIF på Torvalla. Där brukar det gå bra för HT, så det är bara att hoppas att den trenden håller i sig. Förmodligen missar jag den också, men ni som har möjlighet åk dit och heja fram de våra. Det behövs.
Conny Holmberg / Emil Johansson Holmberg

2012-08-03
HT - Höreda GoIF 0 - 3
Bildspel

Mycket farligare än så här blev det inte framför Höredamålet

HT gjorde en riktig plattmatch och förlorade det viktiga bottenmötet mot Höreda på Tollevi med 0-3. Höreda var det lag som låg närmast före HT i tabellen (tabellen i matchprogrammet var fel) och ett lag som HT måste slå för att inte tappa alltför mycket mark i striden om att undvika den negativa kvalplatsen.
Första halvlek åkte HT på en kalldusch direkt när Martin Arvidsson olyckligt styrde bollen i eget mål. redan efter tre minuter. Det var inte den start på matchen man hade hoppats på, men killarna skakade ändå ganska snabbt av sig besvikelsen. Under den första halvtimmen hade man ett betydligt större bollinnehav än bortalaget och rullade boll ganska bra från försvaret via mittfältet och in på halva motståndarnas planhalva. Där tog det stopp. Tyvärr saknades skärpan i den sista avgörande passningen och Höredaförsvaret kunde enkelt radera ut alla HT:s framstötar. Faktum är att HT inte skapade en enda målchans under den första halvleken och jag tror inte att bortamålvakten behövde göra ett enda ingripande. Som grädde på moset kunde också Höreda öka på till 0-2 i 31 min. Det var Samuel Herbertsson som från en snäv vinkel pangade in bollen vid första stolpen. HT försökte trots allt spela boll , medan Höreda mest ägnade sig åt att sparka högt och långt. Det visade sig vara det mest effektiva. Ingen bra match så långt.
Andra halvlek var om möjligt spelmässigt ännu sämre än den första, åtminstone från hemmalagets sida. Däremot lyfte sig Höreda ett par klasser, framförallt efter det att man ökade på till 0-3 genom Lukas Hjalmarsson i 55 min. Han fick en boll på djupet, sprang ifrån hemmaförsvaret och gjorde inget misstag ensam med Hagge. Efter målet kändes matchen körd även om det återstod 35 minuter att spela. Det fanns ingenting som tydde på att HT skulle komma igen. Visserligen hade Tom Nilsson en boll i ribban liksom att både Tony Ståhl och Adrian Ottosson hade varsin chans, men HT kändes aldrig riktigt heta. Däremot hade Höreda ett flertal vassa chanser, som Hagge lyckades avvärja, så mot det rättvisa i bortasegern finns inget att anmärka.
Nye Tony Ståhl fick priset som bäste spelare i hemmalaget och motsvarande pris i bortalaget gick till David Svahn. Hagge och Hjalle kommer väl också ifrån matchen med ett godkänt betyg. Övriga var fortfarande på semester. I Höreda imponerade de resliga mittbackarna Jonathan Herbertsson och Stefan Carlsson Lundberg. Matchen dömdes av Mats Jonsson, Vimmerby.
Kommentaren: Har man bara två skott på mål under en hel match då är det inte så konstigt att man inte lyckas vinna. Det hände inte speciellt mycket när HT gick till attack. En ensam Tony Ståhl på topp mot fyra resliga
försvarare räckte inte långt. Höredaförsvaret blev aldrig riktigt pressade eftersom HT inte hade något presspel.
Nu skiljer det hela sex poäng = två segrar till Gunnebo, som är närmast före i tabellen. Eftersom HT bara har vunnit tre marcher i år, så går laget en tuff höst till mötes.
Conny Holmberg

Träningsmatch

2012-07-31
HT - IFK Tuna 3 - 4
Bildspel

Hagge räddade segern mot IFK Tuna

HT har inte spelat match på en månad och visst märktes det, när man mötte IFK Tuna i en träningsmatch på Hjortheden. Visserligen vann HT matchen, men Tuna var inte alls ofarliga. Med en sämre målvakt än Hagge kunde Tuna mycket väl ha fått med sig ett oavgjort resultat.
Tuna började matchen klart bäst och hade ett par riktigt vassa målchanser. Bl.a. hade man en boll i stolpen. Efter hand kom våra killar igång och gick till halvtidsvila med en 3-1 ledning. Då trodde man att HT skulle köra över Tuna rejält.
Tuna ville dock något helt annat. Laget var klart hetare än HT i den andra halvleken och kvitterade till 3-3. På slutet avgjorde ändå Tom Nilsson matchen till hemmalagets fördel när han satte 4-3. Bästa insatserna i HT gjorde Hagge, Hjalle och Tom N.
HT-målen gjordes av Adde, Poppe, nye Tony Ståhl och Tom N. Assister till Samuel, Tom, Pontus och Jacke.
Conny Holmberg

 

2012-06-29
HT - Torpa AIS 3 - 4
Bildspel

Ända mot ända kan ingenting hända är ett gammalt ordstäv, som inte stämde för det hände en hel del

HT gör återigen en mycket bra match och leder med 2-1 i paus efter att mer eller mindre ha spelat ut serieledarna i den första halvleken. Man gör tre mål på Torpa, som bara släppt in nio mål bakåt på tio matcher. Tyvärr lyckas man inte knyta till säcken utan förlorar igen en match med uddamålet. Surt!
Första halvlek fortsatte HT med att visa upp det fina spelet som man presterade i den första halvleken mot FBSK senast. Man satte direkt en hög press på topplaget Torpa, som såg precis lika bortkomna ut som FBSK gjorde. När HT rullar boll på det viset och pressar högt när man förlorar den. är det få lag i femman som kan stå emot. Tyvärr hjälper det inte att man spelar bra när man släpper in alldeles för billiga mål bakåt. Redan i 7 min släpper man in ett sådant. Fille försöker nicka bort en höjdboll, men ingen HT-spelare är först på andrabollen, utan det är istället Torpas nr 10 Björn Johansson och 0-1 är ett faktum. HT lät sig ändå inte att misströsta utan trummar på. I 15 min träffar Albin Svensson ribban, men i 30 min kommer den välförtjänta kvitteringen. Efter ett mönsteranfall passar Hucke bollen snett-inåt-bakåt till Poppe, som distinkt sätter bollen i mål. Poppe gör också 2-1 precis innan halvtidsvikan, när han med press vinner bollen i kamp med två försvarare, springer ifrån dem och säkert sätter bollen i mål. Torpa hade också en del målchanser på några hörnor där HT har förtvivlat svårt att få bort bollen. Det är som i Bo Kaspers Orkester-låten: "Fullständigt Kaos". Bl.a lyckades en Torpaspelare få bollen över ribban från två meters håll. 2-1 står sig ändå till paus och de flesta i hemmapubliken är nöjda.
Andra halvlek blir spelmässigt sämre från hemmalagets sida, men de är ändå det klart bättre laget. Mellan 60 och 63 min får dock hemmalaget ett riktigt sjunk och släpper in två skitmål. 2-2 gör Jonas Johansson och 2-3 kommer genom Alfred Gunnarsson sedan HT återigen inte fått bort bollen. HT vaknar till igen och i 67 min minuten är det nära kvittering när Poppes nick träffar ribban. Hoppet om en hemmaseger tänds ändå igen när Albin V-lund kvitterar till 3-3 i 70 min. Återigen är det Hucke som står för assisten. Ett hopp som ganska snabbt släcksnär Björn Johansson i 76 min gör sitt andra mål för dagen och fastställer slutresultatet till 3-4. Målet tillkommer ånyo vid en fast situation när HT inte lyckas få bort bollen. HTgår ner på trebackslinje, kämpar och försöker få till en kvittering under den sista kvarten och visst var det nära ett par gånger, men det ville sig inte.
Pontus Petersson var helt outstanding i ett bra hemmalag. Faktum är att jag aldrig har sett honom så taggad och fokuserad tidigare. Höll i bollen suveränt, spelade fram, "jobbade hårt" både framåt och bakåt och gjorde två mål dessutom. Synd bara att han inte fick kröna den fina insatsen med en seger. Extra plus också till Hagge, Tummen, Martin Arvidsson och Tom Nilsson.
Torpa hade en spelare som stack ut ordentligt. Deras nr 11 Alfred Gunnarsson viade sig vara en riktig klasspelare och han kom faktiskt samtidigt som undertecknad till Hjortheden. Då var det bara en kvart kvar till matchstart, men tydligen behövde han ingen uppvärmning, Hade jag vetat att killen var så bra, så vete tusan om han inte hade fått stå kvar i kön bakom mig ett bra tag. Kö är väl synd att säga förresten. Enbart 31 åskådare hade betalat entré. En bedrövlig siffra. Den sämsta på många år faktiskt. Bra domare var Dawan Mofak Ahmad från Vimmerby.
Kommentaren: Visst är det typiskt att ett lag som ligger i toppen alltid har det där lilla extra flytet, som ett lag som kämpar i botten inte har. HT har nu, i de senaste två matcherna, varit klart bättre än de båda topplagen FBSK och Torpa, men ändå förlorat med uddamålet i bägge matcherna. Spelmässigt ser det ändå betydligt bättre ut nu än i de första seriematcherna i våras. Nu tar vi sommarledigt och hoppas på en poängmässigt betydligt bättre höst.

Conny Holmberg

2012-06-21
Frödinge/Br, SK - HT 3 - 2
Bildspel


Ola Johansson gör här 0-1 frispelad av Albin V-lund

HT gjorde sin bästa match för året och spelade mer eller mindre ut topplaget Frödinge på deras hemmaplan, men fick ändå inte vinna matchen. Tyvärr var det inte FBSK som förstörde den triumfen utan ett par tvivelaktiga domslut. Tråkigt när det inte är spelarna som själva får avgöra matcherna.
Första halvlek fick vi se ett HT som vi inte sett i de tidigare matcherna. Ett aggresivt, löpvilligt och bollvinnande HT som inte lät motståndarna få en lugn stund.Under de första 25 minuter spelade HT ut hemmalaget totalt och borde ha gjort mera en ett mål. När FBSK fick tag i bollen försökte de bara slå långa bollar på Bengt, förlåt Joakim Ivarsson uppe på topp. Några av dessa långbollar resulterade också i ett par farligheter.
I 17 min kom ändå 0-1 mycket rättvist. Det var Albin V-lund som sprang ifrån sin bevakning och passade snett-inåt-bakåt till Ola Johansson, som bara hade att sätta foten till. I 24 min var det mycket nära 0-2 när en hemmaförsvarare räddade Ola nick på mållinjen. Efter den fina inledningen av HT tyckte tydligen domaren att det var dax att jämna ut styrkeförhållandet något. Vid en FBSK-hörna, som HT nickade bort, låg plötsligt en hemmaspelare kvar på marken och domaren blåste för straff. Varför var det ingen mer än domaren som visste eller såg. Straff blev det och Hjalle fick syna det gula. Straffen satte Ragnar Styrbjörn säkert i mål. 1-1 stod sig senast till pausvilan. Notabelt var också att Pontus Petersson fick utgå i den första halvleken med en befarad hjärnskakning.
Andra halvlek var spelmässigt betydligt jämnare än den första. Spelmässigt är förresten synd att säga. HT försökte spela boll, medan FBSK fortsatte att dunka långbollar. Tydligen går deras taktik ut på det och det har ju lyckats bra så här långt. Det var ändå H, som stod för nästa mål. Redan efter 4 min av den andra halvleken nådde Ola högst på Hukkes hörna och 1-2 var ett faktum. Spelet böljande nu fram och tillbaka. Båda lagen skapade chanser, men det kändes ändå som om HT hade bra koll på matchen. När sedan FBSK fick Joakim Johansson utvisad, sedan denne totalt fått spelet och handgripligen gett sig på domaren, så trodde man att segern var i hamn. FBSK-spelaren lär väl förresten inte få spela fotboll på ett bra tag. Jag vet inte om domaren tyckte synd om hemmalaget efter utvisningen för i 72 min blev David Israel nerdragen inne i straffområdet när han var på väg igenom utan åtgärd. Istället för en väntad straffspark för HT, så kontrade FBSK in 2-2. Ragnar Styrbjörn nickade in en retur sedab Hagge gjort en räddning på ett skott från Joakim Ivarsson. En straffspark till fick vi ändå se till slut. Ragnar Styrbjörn sprang med huvudet före rakt in i en stillastående Hjalle och fick utgå med befarad huvudskada, men fick med sig ytterligare en straffspark för hemmalaget. Protester från HT så klart. Mest från Hjalle som också fick sitt andra gula och blev utvisad. Straffen satte Robin Blomberg i mål till 3-2. FBSK lyckades med möda stå emot HT:s anstormning på slutet. Det var t o m faktiskt nära att gamle Ove Nilsson lyckats med att kontra in 4-2, men det hade väl varit allför bra.
Alla i HT gjorde en kanonmatch. Det är så här vi vill se laget spela. Ola Johansson var klart bäst på planen och samarbetet med Poppe fungerade klockrent, så länge Poppe fick vara med. Mycket bra var också Adde i den nya rollen som högerback. Ett fynd på den platsen helt enkelt. Albin Svensson på andra kanten var också bra.
Ja, jag kan faktiskt räkna upp hela laget. Härligt att se killarna.
Frödinge var en besvikelse, men vann ändå och det är väl en styrka i sig. Att de är ett topplag var svårt att se. Jag trodde
laget spelade en betydligt bättre fotboll med tanke på alla spelare som kommit till med rutin från spel i högre divisioner. Det var ändå de spelarna som utmärkte sig litet mera. Jag tänker då på Jonas Fors, Joakim Ivarsson och Ragnar Styrbjörn.
Vad domaren Richard Idemark har emot HT vet jag inte, men nå´t måste det vara. När han dömde HT-Gunnebo och HT ledde med 2-1 hittade han fem övertids-minuter trots att det inte var några avbrott i halvleken. Ikväll hittade han två straffar, som ingen annan såg, Hmmmm!
Kommentaren: Livet är inte alltid rättvist och fotbollsresultatet ikväll var det definitivt
inte. HT var det klart bättre laget och borde ha vunnit den här matchen. Men det är målen som avgör och Frödinge gjorde ett mera än HT. Därför vann de matchen så enkelt är det.
I och med förlusten är nu HT nere på den negativa kvalplatsen igen, men på tisdag kan man ändra på det. Då kommer nämligen Höreda, som ligger en pinne före HT, till Tollevi. De är en match som HT måste vinna, Visar man upp samma fina spel och inställning som ikväll, så gör man det. Frågan är bara hur många spelare som är tillgängliga med tanke på avstängningar (Hjalle), skador (Poppe, Adde, Ola, Hagge) och jobb (Tummen). Richard Idemark är i alla fall inte uppsatt som domare.
Conny Holmberg

2012-06-14
HT - HM IS 2 - 2
Bildspel

Både Tom Nilsson och Ola Johansson hade frilägen och kunde ha avgjort matchen i andra halvleken

Det var med kluvna känslor man lämnade Hjortheden efter den här matchen. Besviken över att HT tappade en till synes ganska säker 2-0 ledning, men ändå litet lättad över att man lyckades klara en poäng trots att man spelade med en man mindre i 65 minuter.
Första halvlek såg jag tyvärr inte så mycket av, eftersom jag besökte skolavslutningen i kyrkan först. Jag kom precis upp till Hjortheden när Pontus Petersson dundrade in 2-0 på frispark i 32 min. Innan dess hade det tydligen hänt en hel del. HT började visst matchen mycket bra med ett fint passningsspel, där man höll bollen inom laget. Det resulterade i ett klart spelövertag och i 19 min kom också helt följdriktigt 1-0. Det var Pontus Petersson, som nu är inne i ett riktigt stimm, som fick på en bra träff utanför straffområdet och då hänger inte målvakterna med. Sex minuter senare blev Filip Gustavsson utvisad, när han agerade målvakt och stoppade en boll med händerna. På den efterföljande straffen gjorde Hagge en kanonräddning. HT fick fortsätta matchen med bara tio man. Trots det ökade man ändå på till 2-0. Ett resultat som stod sig halvleken ut.
Andra halvlek var det istället bortalaget, som stod för det mesta av spelet i kraft av att man var en man mera. HT spelade ändå smart och försvarade sig ganska enkelt så länge man orkade. Det höll ända fram till den 75 min, som blev händelserik. Först hade Tom Nilsson ett gyllene läge att punktera matchen, när han kom helt fri med bortamålvakten, men sköt mitt på denne. Trettio sekunder senare reducerade HM till 2-1 en aning slumpartat. På en långboll nådde Tomas Lang inte riktigt upp för att nicka bort bollen, eller om han försökte förlänga den bakåt till Hagge. När Hagge rusade ut för att ta bollen halkade han och Niklas Lindén hade bara att rulla in den i mål. Minuten senare kom också kvitterngen på ett långskott från Adam Rosenqvist, som gick i mål via stolpen. Trots oflytet vid målen och att de flesta av våra killar gick på knäna var HT ändå nära att få till ett segermål. Den bästa chansen hade Ola Johansson när han kom fri i 81 min, men förmodligen var han för trött för att få till ett bra avslut.
Till matchens lirare i respektive lag valdes Robert Hagelin och Adam Rosenqvist. Alla i HT gjorde ändå en bra match så länge orken räckte. Hjalle var åter bäst i försvaret och Pontus har visst kommit i en hysterisk målform. Det är bara att hoppas att den håller i sig.
Domare var Mikael Bäckström, Mönsterås och 60 betalade éntre. Knotten var betydligt flera och dom jäklarna kom in gratis.
Kommentaren: Ytterligare en pinne i hamn och den får vi vara tacksamma för, med tanke på hur matchen utvecklade sig, men det borde ha varit tre. HM IS är ett av de där lagen, som vi måste ha efter oss i tabellen i höst. Därför gäller det att vinna mot sådana lag. Jag tror att HT hade fixat det om om orken hos spelarna vore bättre. Jag läste intervjun med Poppe i VT att han ansåg att bara ett par av spelarna i laget orkar 90 minuter. Varför då, kan man fråga sig?
Är man inte på träningarna eller ger man inte 100%, när man är där? Skärpning i såna fall! Det måste ju vara betydligt roligare och enklare att spela fotboll om man har ork till det.

Nästa torsdag är det dax att ge nuvarande serieledarna Frödinge på nöten. Det var länge sedan HT spelade på Lundavallen, så det ska bli kul att komma dit igen.

Conny Holmberg

2012-06-09
IFK Österbymo - HT 1 - 6
Bildspel


Pontus Petersson blev matchhjälte och fyramålsskytt när Österbymo besegrades med 1-6. Här gör han 0-2 på straff.

Det var med en liten nervös känsla i magtrakten, som man åkte de nio krokiga milen till Österbymo för att kolla in bottenmötet mellan hemmalaget och HT.
Man förväntade sig en riktig tuff match, mellan två lag i stort behov av poäng. Framförallt när det gällde hemmalaget, som bara hade en ynka inspelad poäng så här långt. Nu blev det inte alls någon riktig kamp av det hela. HT var alltför överlägsna och vann ganska enkelt med hela 1-6.
Första halvlek gick HT på knock direkt. Efter bara 13 min hade man tagit ledningen med 0-2 och redan då kändes det som att segern var i hamn. 0-1 skruvade Pontus läckert in i krysset i 9 min, efter att han fått bollen Martin Arvidsson. Fyra minuter sprang Albin V-lund igenom på en lång utspark från Hagge (ingen ass på den Hagge) och blev fälld med straff som följd. Pontus satte säkert straffen i mål till 0-2. Albin skadade sig och fick utgå i samband med situationen. Även spelarna kände nog som vi bredvid att matchen redan kändes körd, för Österbymo hade absolut ingenting att komma med. En viss bekvämlighet smög sig in i laget och det var bara några av våra killar som tog de löpningar som alltid behövs. Matchen föll då in i ett tempo, som t o m hade passat mig som handsken. I 36 min väcktes vi alla plötsligt ur vår behagliga slummer. Österbymo reducerade nämligen till 1-2 genom Edin Jakupovic på ett riktigt våda skott. Från 40 meter slog han på en luftpastej, som såg ut att gå högt över målet, men bollen, som väl hade snö på sig, ramlade ner precis under ribbkrysset bakom en snopen Hagge. 1-2 och match igen, men inte så länge. Tre minuter senare skickade Hagge iväg en ny lång utspark, som nicktouchades av en försvarare fram till Pontus, som gjorde sitt tredje mål för dagen. Ett äkta hat-tric mao. Ordningen återställd och man kunde lugnt invänta andra halvlek tillsammans med en Bullens korv. Nägot vattnig och ljummen, men en Bullens är ändå alltid en Bullens.
Andra halvlek spelade HT betydligt bättre fotboll än i den första halvleken och man rullade upp hemmaförsvaret vid ett flertal tillfällen. Målen rullade också in. På en ny lång utspark från Hagge, som därmed fick sin andra assist, nickskarvades bollen från, ja vem då, fram till Tom Nilsson, som rundade målvakten och 1-4 var ett faktum. Då hade det gått 58 min. Ola Johansson, tillbaka på planen igen, ökade på till 1-5 på Pontus passning. Pontus fick sedan nöjet att avsluta målgörandet, när han i 85 min gjorde 1-6.
Hela laget gjorde en bra match utan att glänsa och sex mål framåt är bättre än bra. Pontus blev matchhjälte och ska naturligtvis ha beröm för sin fyra mål. Det var helt matchavgörande. Spelmässigt överglänstes han ändå av Hjalle i försvaret och comebackande Ola Johansson på mitten. Se, lär och ta efter hans löpvillighet och inställning killar. Bäst i Österbymo var nr 7 Joakim Gustavsson. Dömde gjorde Amir Malaki från Huskvarna.
Kommentaren: Härligt med sex mål framåt och tre nya viktiga poäng. Viktigt också att öka avståndet till de två jumbolagen. HT passerade även Höreda i tabellen och ligger just nu nia. På torsdag kan man passera ytterligare ett lag: Då kommer nämligen HM IS, som just nu har två poäng mera än HT, till Hjortheden på besök.
Conny Holmberg

2012-06-02
HT - Lommaryds IF 0 - 4
Bildspel
Tyvärr har jag råkat deleta referatet från matchen, men som ni ser vann Lommaryd.

Bildspelet finns iaf kvar.
Läs gärna Hjalles referat på Totebos hemsida. Det är nästan lika bra, fast bara nästa.


Conny Holmberg

2012-05-24
Rumskulla GoIF - HT 1 - 2
Bildspel

Hjalle var nära att nicka i mål på tre hörnor i följd i den första halvleken

Det var inte vackert och inte var det mycket till spel, men HT åkte hem med alla tre poängen från Rumskulla. Det var det viktigaste av allt. Att segern var rättvis, var det ingen tvekan om. HT var det klart bästa laget och borde vunnit med ett par-tre-fyra mål om man förvaltat sina chanser bättre. Nu blev det onödigt spännande på slutet, då Rumskulla reducerade till 1-2 med fyra minuter kvar att spela.
Första halvlek missade jag de första 25 minuterna, men fick berättat för mig att Rumskulla hade två farliga frisparkar, varav den ena var nära att gå i mål. Hagge gjorde en kanonräddning och bollen träffade ribban. Annars handlade det mesta om HT, som också tog ledningen efter ca en kvart. Det var Tom Nilsson, som kämpade till sig bollen i kamp med ett par hemmaspelare, som han sedan sprang ifrån för att till slut elegant skottplacera in 0-1 i burgaveln. Snyggt! HT fortsatte att sätta tryck på hemmaförsvaret, vilket resulterade i flera hörnor. Man hade bl.a. en trippelhörna efter 35 min, som Hjalle var mycket nära att nicka samtliga i mål. Hemmamålvakten hann ändå till slut att få några fingertoppar på bollen. Tur att han inte hade klippt naglarna den dagen. 0-2 kom till slut när det hade spelats 42 min. Vid en rörig situation framför Rumskullamålet klackade Albin Västerlund fram bollen till en helt fristående Pontus Petersson, som bara hade att sätta bredsidan till. Hemmaspelarna och hemmapubliken ville ha det till offside och protesterade vilt, men domaren godkände målet efter ha konfererat sin ass. Men visst såg det litet misstänkt ut.
Andra halvlek ökade HT på sin press mot hemmaförsvaret den första halvleken och borde då ha avgjort matchen definitivt. Bl.a hade Poppe två bollar i ribban och visst borde HT ha fått två straffar efter solklara fällningar innanför straffområdet, men domaren slog ut med armarna och friade. Kanske en kompensation för HT:s tveksamma 0-2. Spelet hårdnade till en aning på slutet och domaren fick visa det gula ett antal gånger. När klockan visade 86 min reducerade Rumskulla till 1-2 genom Morgan Rinaldo. Han lurade skjortan av två HT-försvarare med en billig gubbafint och placerade snyggt in bollen med vänstern i burgavlen. Så enkelt får det inte gå till grabbar! Precis som mot Gunnebo blev det några nervösa minuter innan slutsignalen löd.
Klart bäst i HT var Hjalle, som enkelt tog hand om alla höjd- och långbollar, som hemmalaget envisades med att hålla på med. Det var bara att tacka och ta emot. Bra var också Albin Svensson, brytsäker och spelar mycket resolut. Skärper han bara till uppspelen litet, så kommer han att vara ännu bättre. Jag gillar framför allt hans inställning. Bra inställning visar också Tom Nilsson i varje match. Han ger inte upp en enda boll och har också fixat ett par mål tack vare det.
När det gäller Rumskullas lag, så kan jag inte ge någon spelarkritik. Jag såg nämligen inte skymten av något matchprogram och känner inte igen spelarna i laget. Jo, en förresten. Högerbacken Hans Larsson och han tillhörde de bättre i laget.
Många var missnöjda med domartrion och framförallt med huvuddomaren Aldin Imamovic, men de var inte sämre än övriga aktörer på planen. Faktum är att det här var en riktigt dålig fotbollsmatch, men å andra sidan inbjöd väl inte Ören, som planen kallas, till något skönspel. Den såg riktigt ojämn ut och bollen studsade litet som den ville.
Kommentaren: HT avancerade, åtminstone över natten, över det nedre kvalstrecket, men framförallt utökade man avståndet till Rumskulla och Österbymo. Två raka segrar sitter skönt och förhoppningsvis kommer spelet också framöver. Just nu är det mycket av sparka-spring. Rumskulla tror jag kommer att få det tufft att hänga kvar i femman. Laget åkte ju ur fyran förra året och har tappat massor av spelare efter det. Risken är nog stor att raset fortsätter. Spelarna lägger också mycket energi på att gnälla på domsluten. Typiskt för ett lag i motgång. Jag tyckte att jag såg Ola Bertilson bredvid planen. Han hade nog behövts på den istället.
Conny Holmberg


2012-05-19
HT - Gunnebo IF 2 - 1
Bildspel

Poppe har just rundat målvakt och 1-0 målet är på väg in i nätet

Åh, så skööönt! Där satt den. Årets första trepoängare är i hamn. Det var precis vad våra killar behövde. Fjolårets två derbyvinster mot Gunnebo följdes nu upp med ytterligare en ny viktoria på Hjortheden. Förra året kom första segern mot just Gunnebo, efter en tung inledning av seriespelet. Efter det gick det uppåt. Vi får hoppas på nå´t liknande i år.
Första halvlek märktes det direkt att det var ett lokalderby, med en hel del känslor inblandade. Efterspelet med allt snack efter förra årets derby på Hjortheden, sat väl kvar i huvudet på många av killarna. Spelet präglades av mycket kamp och samtliga aktörer gick in 100% i närkamperna. Så mycket skönspel var det inte tal om, men det kändes ändå, utan att jag är alltför hemmablind, som att det var hemmalaget som stod för det mest kreativa. Chansmässigt var det ganska jämnt fördelat. HT hade tre vassa målchanser, genom Poppe (2) och Tom (1), varav Poppe gjorde mål på en. Gunnebo var mycket nära vid två fasta situationer, då bollen studsade på ribban.
Hemmalagets mål till 1-0 kom efter en halvtimmme. Poppe fick en fin boll från Armin i djupled och sprang ifrån sin bevakare, rundade målvakten och rullade in bollen i öppet mål. 1-0 stod sig halvleken ut. Det kändes mycket rättvist och välförtjänt så långt.
Andra halvlek var på många sätt den första lik, möjligtvis att Gunnebo inledningsvis fick litet mera att säga till om. Första halvlek slog GIF mest långbollar på djupet upp till sina anfallare. Det tackade nog Tummen och Hjalle i mittförsvaret litet extra för. De hade bara att enkelt nicka bort allt som kom ideras väg. I andra halvlek kom gamle HT-bekantingen Buken in i anfallet och han är ju duktig på att ta emot bollen, vilket innebar att GIF fick upp laget och kunde etablera litet spel på HT:s planhalva till en början. Efter en kvart av halvleken hade HT anpassat sig efter den taktiska förändringen av GIF, och tog åter över spelet igen. Som en följd av detta kom så småningom också 2-0. Adrian Ottosson tog sig ner till kortlinjen och serverade en klassisk snett-inåt-bakåt passning till Armin Beganovic, som bara hade att sätta foten till. Sååååå vackert! Då var det enligt matchuret bara tio minuter kvar av matchen, men domaren hade på nå´t märkligt sätt hittat fem minuters tilläggstid, så det blev en lång nervös väntan på slutsignalen. Gunnebo tryckte på ordentligt på slutet. Håkan Karlsson tryckte in 2-1 i 85 min efter litet oordning i hemmaförsvaret. Dessutom hade GIF en boll på mållinjen, som Albin S slog bort, och ytterligare en boll som på nå´t underligt sätt gick över ribban. Till slut hittade och tittade äntligen domaren på klockan och blåste av och årets första trea var ett faktum.
Priset till bästa hemmaspelare gick till Tom Nilsson och han var jätteduktig, men min favorit till priset var Adrian Ottosson. Han spelar så moget och klokt, så man skulle kunna tro att han är dubbelt så gammal, som de sjutton år han är. Ändå var det här en lagseger och samtliga i hemmalaget får högsta betyg för den här insatsen.
Jag missade vem som fick priset, som bästa spelare i Gunnebo, men det kan inte vara lätt att ta ut någon före någon annan. Mitt val hade nog fallit på Johnny Hultman, som i alla fall visade vilja. Förre HT-tränaren, Johan Buken, som nu tränar Gunnebo, kan inte ha varit nöjd med sina spelare i den här matchen. Det såg inte alls bra ut och spelarna lade alltför mycket energi på att gnälla.
Gnåll ja, det var inte bara Gunnebospelarna som gnällde. Även HT-spelarna gnällde till sig några varningar. Stor orsak till gnället mot domsluten hade faktiskt domaren Richard Idemark, som silade mygg och svalde kameler. Ibland blåste han frispark för bagateller och ibland friade han vid rena överfall och att inte Gunnebospelaren (nr 4 Viktor Heiskanen tror jag det var) fick rött kort när han sparkade ner Albin Västerlund på slutet är en gåta. Var han sedan hittade fem övertidsminuter är en ändå större gåta. Hade han haft timpenning istället för matchersättning hade jag förstått det. Kort sagt så var han inte bra, men alla har ju rätt till en dålig dag och han gör säkert bättre ifrån sig i nästa match. Lycka till med det, Richard!
Kommentaren: Första segern för i år är alltså bärgad och det tror jag var väldigt viktigt för våra killar. Förlust här och självförtroendet hade fått sig ytterligare en kick nedåt. Nu tror jag att det är mungiporna upp i veckan och att det kommer att kännas betydligt bättre att gå iväg till träningen. På torsdag är det dax för en ny match som måste vinnas. Då väntar nämligen jumbolaget Rumskulla på bortaplan.
Conny Holmberg

2012-05-11
Överums IK - HT 6 - 0
Bildspel

Hade Poppes frispark gått under ribban istället för i den vid ställningen 2-0, så kaaaanske det kunde ha blivit en match av tillställningen

HT fortsätter att rada upp förlustmatcher. Ikväll kom den tredje raka förlusten när man mötte Överum på Bruksvallen. HT blev ordentligt tilltufsade av ÖIK, som vann med tennissiffrorna 6-0. Det blev en riktigt dyster kväll, som startade med en ordentlig regnskur och ett självmål av HT.
Första halvlek Egentligen finns det inte så mycket att skriva om när det gäller den här matchen, om man inte är ÖIK-anhängare förstås. På den regnvåta planen fick David Åström i 5 min en snedträff på bollen när han skulle slå bort den och satte den i eget mål. Litet senare kom 2-0 genom Jimmy Gullqvist, efter ett bolltapp från HT i uppspelnings-fasen. Frågan är ändå om inte målet föregicks av en offside. Ändå får man inte göra sådana bolltapp, när hela laget är på väg framåt.
HT gjorde i alla fall en hysfad första halvlek och spelade sin bästa fotboll så här långt i seriespelet. Förutom Pontus frispark i ribban, som ni ser på bilden ovan, så hade Tom och Pontus ytterligare var sin jättechans att göra mål. Man får inte många sådana chanser på en match, så där måste man skärpa till sig. Som grädde på moset ökade Mikael Pritz på till 3-0 precis innan halvtidsvilan. HT var redan då ett slaget lag.
Andra halvlek blev en ren plåga för oss tillresta supportrar, men framförallt för våra killar. Ingenting stämde och det såg allmänt rörigt och förvirrat ut. ÖIK-målen rullade in i jämn takt. 4-0 i 65 min genom Jimmy Gullqvist, 5-0 i 75 min genom Chris Biela och Jimmy Gullqvist gjorde sitt tredje mål när han fasställde slutresultatet till 6-0 i 79 min. Tom Åberg hade chansen att tröstmåla på det enda HT skapade i den andra halvleken, men han missade naturligtvis. Det var bara en så´n kväll. Faktum är att ÖIK var närmare 10-0 än HT 6-1. Hagge fick göra ett flertal kvalificerade räddningar och är den ende som kan få godkännt i HT. I ÖIK var samtliga spelare bättre än motsvarande spelare i HT. Några stack ut litet extra, men eftersom det inte fanns några nummer på spelarna i matchprogrammet, så kan jag inte nämna dem. HT:s lag fanns inte ens med. Riktigt dåligt, så det bör ÖIK bättra till i fortsättningen.
Kommentaren: HT ligger nu näst sist i tabellen och tar Rumskulla poäng i sin uppskjutna match mot HM IS på tisdag, så är man jumbo. Från det läget kan det bara gå uppåt, med början i derbyt mot Gunnebo på lördag.
Conny Holmberg

2012-05-05
HT - BOIF 2 - 3
Bildspel

Poppe kvitterade till 1-1 när han snyggt hängde upp straffen nära krysset

Man får gå så långt tillbaka i tiden, som ända till i maj 2008 för att hitta när HT senast förlorade en match mot BOIF. Den matchen spelades också på Tollevi och då vann BOIF med hela 4-1. Sedan dess har HT vunnit sex matcher och spelat oavgjort i en. Nu var det alltså dax för en förlust igen.
Första halvlek fick BOIF i kraft av medvinden direkt ett litet övertag på HT och det dröjde bara 5 min innan 0-1 satt i nätet bakom Hagge. Ett högt inspel ifrån högerkanten seglade med vindens hjälp över hela HT-försvaret bort till en helt omarkerad Mårten Thåström, som satte bollen i nät. HT kom ändå snabbt över besvikelsen efter baklängesmålet, för fyra minuter senare blev Tom Nilsson fälld med straff som följd. Straffen satte Poppe bergsäkert i mål till 1-1. Efter kvitteringen fortsatte BOIF att trumma på. De kändes litet hetare, spelade väldigt fysiskt och var först på alla bollar. HT försökte ändå, för första gången sedan seriespelet började, att spela bollen efter marken. Det fungerade bra ett par-tre passningar, sedan kom felpasset och BOIF kontrade med djupledsbollar upp till sina snabba toppar Oskar Kallin och Mårten Thåström. I 30 min blev det 1-2 på en sådan kontring. Nr 8 Daniel Albinsson bröt ett uppspel och bollen gick fram till Oskar Kallin, som säkert satte bollen i mål. Målet borde egentligen inte ha godkänts eftersom Albinsson gick med dobbarna före mot HT-spelaren när han bröt uppspelet. Adrian Ottosson hade sedan två chanser att kvittera, men fick inte till det i avslutningarna.
Andra halvlek blev spelmässigt betydligt sämre än den första. Den präglades till största delen av felpassningar och tjongfotboll. Man trodde nog att HT, med vinden som extra hjälp, skulle ta över tillställningen. men av det blev det inget. En kvittering fick man ändå till, när Tom Nilsson påpassligt utnyttjade en miss av BOIF-målvakten i 63 min. Tummen slog upp en långboll, som målvakten totalt missbedömde bollbanan på, och måltjuven Tom slog in bollen ur dålig vinkel. 2-2 nu vänder HT det här i vanlig ordning mot BOIF, tänkte man. Men förutom ett par halvfarliga frisparkar, så skapade HT inte ett dugg. BOIF skapade betydligt mera. Oskar Kallin hade ett par chanser, som borde ha resulterat i mål. Ett mål för BOIF kom ändå till slut. Åter var det Oskar Kallin som låg bakom det, när han från kortlinjen spelade in bollen till en återigen fristående Mårten Thåström, som bar hade att sätta bredsidan till. 2-3, HT gick ner på trebackslinje och försökte pumpa på med långbollar, men det duktiga BOIF-försvaret tog bort det mesta ganska enkelt.
Till matchens lirare i respektive lag valdes Tomas Lang i HT och Oskar Kallin i BOIF. I ett jämnt HT tycker jag annars att Tom Nilsson ska ha beröm för sin löpvilja och energi. Detsamma gäller Jakob Johansson, som inte alltid slår de rätta passniningarna, men har en vilja som Gattuso i Milan. Han blev utbytt i paus och efter det vann inte HT så många bollar på mitten. Klart bäst på Tollevi, var ändå 37-årige Oskar Kallin och f.d. nästan fotbollsinvalid. Där har BOIF fått ett riktigt bra tillskott i truppen. Snabbe Mårten Thåström var också duktig framåt. Mittfältaren Daniel Albinsson spelade på gränsen och ibland över den, men vann de flesta duellerna på mitten.
Jag brukar alltid hylla domaren Zarko Kovacevic och han var som vanligt duktig nu också. Han tillät tuffa tag och kanske litet väl många knuffar i ryggen, men hellre det och att spelet får fortgå än att ha domare som blåser av vid allra minsta kontakt. Vid 1-2 målet var vi ändå många, åtminstone vi med hemmaögon, som tyckte att han borde blåst frispark för HT.
Kommentaren: Trots förlusten så var den här matchen ändå spelmässigt bättre än tidigare, framförallt i den första halvlekens andra hälft. Tyvärr slår man bort alldeles för många passningar för att det ska vara bra. Framåt skapar man inte heller så många chanser och bakåt fungerar det inte heller klockrent. Pga att alla spelare inte varit tillgängliga vid matcherna hittills, så har man heller inte kunnat permanenta en riktig startelva utan haft olika uppställningar varje tillfälle. Sånt påverkar naturligtvis också resultaten. Så det finns mycket för Knatten & Co att jobba på. På fredag väntar en ny tuff uppgift i Överum.
Conny Holmberg

 

2012-04-28
HT - Gripenbergs BK 1 - 3
Bildspel

Va, vart tog han vägen! Ja, hemmakillarna hängde inte alls med när Gripenberg satte fart

Hemmapremiär på Hjortheden inför 100 åskådare och hyfsat fotbollväder till en början. Förutsättningarna för att ta årets första trepoängare och bjuda den trogna hemmapubliken på litet fotbollsunderhållning kunde inte ha varit bättre. Tyvärr ville eller rättare sagt kunde inte våra killar det. Ett mediokert HT blev överkörda av Gripenberg.
Första halvlek märktes det direkt att det här inte skulle bli en bra dag för våra killar. Ut på planen kom ett heltaggat bortalag och vann varenda närkamp, mot ett HT som troligtvis druckit kamomillte eller honungsmjölk innan matchen. Våra killar var inte ens trea på bollen, vilket nästan omgående straffade sig. Det hade inte spelats mera än 8 min innan Gripenberg tog ledningen.genom planens bäste spelare Filip Bremer. Gripenberg fortsatte att trumma på. Med långa svepande bollar, både på djupet och crossbollar rev man stora hål i hemmaförsvaret, som såg riktigt vilsna ut. Det var ett under att det inte ramlade in flera baklängesmål.
Helt oväntat var det istället HT som svarade för nästa mål. Armin spelade upp bollen till Poppe, som vände bort sin försvarare och klippte stenhårt, från 30 meter in 1-1 efter marken i målvaktens vänstra hörn. Det gick så snabbt att jag inte ens hann med med kameran. Nu trodde man att HT skulle vakna till och ta tag i det, men icke. Visserligen hade Poppe ett gyllene läge att nicka in sitt andra mål för dagen i 34 min, men han missade grovt. Istället kontrade Gripenberg med en långboll, som såg ut att bli alldeles för lång. Den rullade hela vägen ner till Hagge, som bara skulle plocka upp den. På nå´t konstigt sätt tappade Hagge bollen till Johan Tagesson, som bara stötte den i mål. Synd om Hagge, som nästan aldrig gör en tabbe, men det är så´nt som händer.1-2 stod sig halvleken ut.
Andra halvlek hade HT gjort ett par byten, som gjorde att det till en början såg litet bättre ut. I alla fall var det några passningar som hittade till rätt adress och några flera än Martin Arvidsson och Tom Nilsson började att ta löpningarna. Några målchanser lyckades man ändå inte få till. Bortaförsvaret spelade mycket säkert. Gripenberg hade däremot en boll i stolpen i 50 min innan Filip Bremer slog in sista spiken i HT-kistan, när han sprang ifrån hemmaförsvaret och gjorde 1-3 i 58 min. Resten av matchen blev till en enda stor gäspning. Regnet började falla och många i publiken gick hem eftersom hemmalaget inte visade något som gav nå´t hopp om vändning.
Tomas Lang var minst dålig i hemmalaget och fick välförtjänt priset som bäste hemmaspelare. Martin Arvidsson gör alltid sitt jobb. I övrigt var det tamt, mycket tamt.
I bortalaget var de flesta bättre än motsvarande hemmaspelare och de vann också mycket rättvist. Bäst på planen var tvåmålsskytten Filip Bremer. Mycket bra var också 44-årige, rutinerade och kloke mittfältaren, Johan Lindström. Inte världens snabbaste men var alltid på rätt plats. Tänk så långt det räcker i femman med rutin.
Kommentaren: Gripenberg vann sexan i fjol och är alltså nykomlingar i femman. Det är alltid tufft att möta nykomlingar i början av seriespelet. De kämpar som djur om varenda boll. Vem minns inte Tuna Södras första år i femman och se bara på Åtvidaberg i årets allsvenska. Nu fanns det även en hel del kvalitet i Gripenbergs lag också och segern var odiskutabel.
HT har problem. Det är inte mycket som fungerar just nu. Det fina spelet man hade i de första träningsmatcherna, med spel efter marken och på fötterna på lagkamraterna, är som bortblåst. I matchen mot Torpa lyckades man att kämpa till sig en poäng på ren vilja. Idag fanns inte ens viljan och då vinner man inga matcher. Det vet killarna också och de var mycket självkritiska när de gick av planen. Men efter regn kommer sol, som Robert Gustafsson brukar säja.
Det är bara att ta nya tag på Tollevi nästa lördag då BOIF kommer på besök.
Conny Holmberg

 

2012-04-21
Torpa AIS - HT 1 - 1
Bildspel

Det krävdes en billigt dömd straff för att få hål på Hagge

Pga hårddiskkrasch på min rätta dator kan det ta litet tid med bilderna från matchen

Seriepremiär på bortaplan mot Torpa AIS, en av storfavoriterna till seriesegern, och med flera spelare borta. Ja, man hade väl önskat att förutsättningarna inför matchen hade varit bättre och att man hade fått starta upp årets seriespel med en något enklare uppgift. Våra killar gick ändå ut på planen och lyckades genom en kämpainsats få med sig en pinne hem.
Första halvlek påminde litet om matchen mellan Chelsea och Barcelona i onsdags, på så sätt att Torpa hade ett jättestort bollinnehav och HT fick ägna sig åt försvarsspel. Trots det stora spelövertaget lyckades inte Torpa i spelsekvenser skapa några farliga målchanser utan det var vid de fasta situationerna, som det brände till ordentligt. Riktigt nära var det vid ett par hörnor. Istället var det faktiskt HT, precis som Chelsea, som skapade de vassaste chanserna. Pontus hade två frilägen och Tom Åberg ett, men ingen av dem fick till avsluten. Trots alla målchanser verkade det som om halvleken skulle sluta mållös, men på stopptid fick Torpa en billig straff med sig. I kamp om bollen ramlade en Torpaspelare och en HT-spelare innan för straffområdet och domaren signalerade för straffspark. Protester från HT naturligtvis, men det resulterade bara i en varning för Tomas Lang. Straffen satte lagkaptenen Stefan Lindström säkert i mål.
Andra halvlek hade HT litet mera av spelet även om det fortfarande var Torpa som hade mest boll. Och visst skapade de en del chanser och visst var det nära några gånger, men nära gäller inte på fortet, som Gunde en gång sa. Andra halvlekens enda mål var det istället HT, som stod för. Pontus tog sig förbi ett par försvarare och spelade bollen till Tom Nilsson, som passade vidare till Kim Karlsson, som i sin tur satte bollen i nät. 1-1 var ett bra resultat i en premiärmatch på bortapla mot ett tippat topplag. HT drog ner Tom Nilsson, som yttermittfältare för att säkra bakåt med fem man på mitte och hade Pontus kvar ensam på topp. Pontus hade också ett gyllene läge att göra 1-2, men var för trött för att få till ett bra avslut. Tjugo sekunder före slutet var det nära att HT hade fått med sig tre poäng hem, när Tom Nilsson lobbskott landade på utsidan av nättaket. Osmak, men det hade väl varit alltför bra.
HT spelade inte bra, men gjorde som sagt en kämpamatch. Jag ger överbetyg till hela försvarslinjen med David, Hjalle, Tummen, Ringdahl och Hagge i mål. Klart bäst i laget var Martin Arvidsson. Oj, vad den killen orkade.
Bäst i Torpa var Jonas Johansson, Johan Ramdee och kaptenen Stefan Lindström.
Domaren Christian Söderdahl från Habo visade sig vara en bestämd herre, framförallt mot våra killar. Han delade ut fyra varningar. HT fick tre av dem och Torpa fick en.
Kommentaren: Premiären är avklarad och jag tror nog att våra killar var nöjda när de gjorde den långa resan hem från Tranås (matchen spelades på konstgräset där). Samtidigt var de nog ganska möra i kropp och ben. De fick springa mycket i den här matchen och de såg väldigt trötta ut på slutet. Mycket berodde naturligtvis på allt bolljagande, men samtidigt var man inte kalla nog att hålla bollen inom laget när man väl fick tag i den. Det var också långt mellan lagdelarna, vilket gjorde att man fick göra långa löpningar. Det blev nå´t bättre i andra halvlek och då kom också målet.
Grattis till poängen killar, den var ni värda. Nästa lördag blir det hemmapremiär på Hjortheden. Då kommer Gripenbergs BK på besök. Ett Gripenberg, som vann i premiären mot BOIF med 4-3, på ett mål i 90 min.
Då är det dax för årets första trea.
Conny Holmberg


Träningsmatcher 2012

2012-04-18
HT - Västervik FF C 5 - 2

 
Här gör VFF 0-1 sedan vände HT till seger

HT mötte på onsdagskvällen VFF C-lag i genrepet inför seriepremiären borta mot Torpa på lördag. Efter underläge med 0-1, och 1-1 i paus, så vände HT till slut på matchen till en seger med hela 5-2. Ska jag vara ärlig så trodde jag inte ett dugg på det efter den första halvleken.
Första halvlek blev HT nämligen mer eller mindre utspelade av det unga, bollskickliga och kvicka 17-årslaget. VFF-killarna satte nämligen upp ett tempo, som de lag HT har mött tidigare i vår inte varit i närheten av. Det blev verkligen åka av och bollskickliga var de unga killarna också. Jag tror faktiskt att laget skulle klara sig ganska bra i femman. HT fick under den första halvleken mest slå ifrån sig och att försöka kontra på några långbollar. Det var också VFF, som mycket välförtjänt tog ledningen efter en halvtimmes spel. Målet gjordes från nära håll efter ett inspel från höger. Efter målet vaknade HT till och kvitteringen kom sju minuter senare när Tom Nilsson frispelade Pontus Petersson. 1-1 stod sig halvleken ut.
Andra halvlek var det istället HT, som bestämde takten och jag vet inte om det bara berodde på att HT blev bättre eller om VFF blev sämre. En kombination kanske? VFF bytte ut några av sina spelare, bl.a. sin klart bäste spelare, Adam Edström, vilket gjorde att trycket mot HT:s backlinje minskade. HT-målen rullade in i lagom snabb takt. Efter hand som målen föll sjönk speltempot och kvaliteten på matchen. Matchen slutade 5-2 till hemmalaget och det får vi vara mer än nöjda med.
Med Hagge tillbaka i målet, så blir det mera stabilt bakåt. Att sedan även Lindh var med igen gjorde inte saken sämre, även om han har en bit kvar till att ha den rätta tajmingen. Bäst bakåt var Hjalle. Nye Zijadin Demiri från BoIS kan nog också bli en tillgång när han spelat in sig i gänget. Framåt gjorde Tom tre mål (ett äkta hat-tric) och Poppe två och det är mer än godkänt. Kim Karlssons inhopp i andra halvleken var också bra..
Målen: 1-1 Poppe pass Tom. 2-1 Poppe pass John, 3-1 Tom N pass Poppe, 4-1 Tom N pass Tom Å, 5-1 Tom N pass Lindh.
Kommentaren: Jag har saknat att HT inte mött något lag tidigare i träningsmatcherna, som har kunnat ge de våra en ordentlig tempohöjning. Att möta div 6-lag är väl bra om man vill träna på att föra matcherna, men det räcker inte mot bra lag i femman. Nu fick man en riktigt bra genomkörare och det tror jag behövs inför lördagens match mot ett Torpa, som förra året spelade i fyran. Skönt att seriespelet äntligen kommer igång nu. Jag återkommer med litet info inför matchen på lördag.
Conny Holmberg

Smålandscupen (Hyundai Cup)
2012-04-09
Oskarshamns UBK - HT
1 - 5
Bildspel

HT fick Oskarshamns UBK på fall

HT spelade idag den sista matchen i årets Smålandscup den s.k. Hyundai Cup. På konstgräset i Oskarshamn besegrade man tämligen enkelt O-hamns UBK med 5-1. Segern räckte tyvärr bara till en andraplats i gruppen, som togs hem av Ariel.
Segern kunde ha varit ett par mål större då man bl.a. missade en straff och hade ytterligare ett handfull ganska klara målchanser. Spelmässigt var den andra halvleken betydligt bättre än den första. Då försökte man att hålla i bollen betydligt bättre inom laget. Även i denna matchen saknades det många spelare. Positivt var att Robban var tillbaka i målet igen.
Bäst betyg i HT får Åström, Tummen och Armin.
Målen föll så här:
26 min 0-1 Kim Karlsson ass Martin Degerman
39 min 0-2 Marcus Hjalmarsson ass David Åström
41 min 1-2 Kasper Birkholt
53 min 1-3 Daniel Ringdahl ass Armin Beganovic
71 min 1-4 Martin Degerman
84 min 1-5 Adrian Ottosson ass Daniel Ringdahl

Emil Johansson Holmberg gm Conny Holmberg

 

2012-03-31
Tuna Gruspokal

 
Tunapokalen avgjordes den sista mars i aprilväder

Ett reservbetonat HT vann Tuna Gruspokal på lördagen i ett blåsigt och snöigt aprilväder. Efter att ha tränat på naturgräs och spelat matcher på konstgräs kändes det nog så där lagom kul att spela på grusunderlag igen. Tre matcher blev det i alla fall och HT åkte hem obesgrade med medaljerna kring halsen. Även denna gång fick HT låna in en pojklagsmålvakt eftersom Hagge fortfarande är skadad. Johan Karlsson, 16 år, från Tuna vaktade målet på ett bra sätt

IFK Tuna - HT 1 -1

I f örsta matchen mötte man värdlaget IFK Tuna. HT spelar dåligt i början och Tuna tar ledningen i matchen. Mot slutet skärper våra killar till sig och då kommer också kvitteringen. På Huckes frispark nickar Pontus in 1-1. Det efterföljande straffläggningen vannr HT.

SK Lojal - HT 1 - 3

Andra matchen spelas mot SK Lojal från Vena. Det är ett Lojal, som spelar en mycket trevlig fotboll, med fint bolltrillande inom laget. Visseligen hjälper våra killar dem på traven genom mängder av bortslagna passningar. Matchen vinner ändå HT. Pontus gjorde två mål, ett på straff och ett med ett kanonskott i krysset, Det tredje målet gjorde Tom Nilsson.

IK Tuna Södra - HT 0 - 0

I den sista matchen mot Tuna Södra behövde bara HT spela oavgjort för att ta hem pokalen och det är precis vad man gjorde. 0-0 slutade matchen, men det var ändå den spelmässigt klart bästa matchen från HT:s sida. Synd bara att man inte fick till några mål.

I morgon spelar HT den andra matchen i Smålandscupen eller Hyudai Cup, som den ju heter. Matchen spelas på konstgräset i Oskarshamn och Krokstorps IF svarar för motståndet. Hagge spelar inte då heller utan Gurra har lovat att ta på sig målvaktshandskarna..
Emil Johansson Holmberg gm Conny Holmberg

 

2012-03-24
Ankarsrums IS - HT 2 - 2
Bildspel

 
Kör så det ryker

Ett segt och oinspirerat HT lyckades till slut få med sig ett oavgjort resultat, mot ett Ankarsrum, som för dagen, var det klart bättre laget. HT hade, i Hagges frånvaro, lånat in VFF:s pojklagsmålvakt och det var han som räddade våra killar från att få åka hem med skammens huva över huvudet.
Första halvlek var riktigt usel från HT:s sida. Man hamnade totalt fel i sina positioner på planen och AIS fick rulla boll tämligen ostört. Framförallt klickade det när Knappen i AIS, föll ner i banan och likt Messi (ingen jämförelse för övrigt) hämtade boll för att sedan komma rättvänd med fart framåt. Från den positionen fick han gång på gång spela fram sina anfallskompisar. HT-försvaret fick det riktigt jobbigt i de lägena.
Ändå var det HT som tog ledningen i matchen. Poppe spelade fram Tom Nilsson till 1-0 målet. AIS fortsatte att spela bra och skapade mängder med chanser. HT:s målvaktslån från VFF, blott 16-årige Alex, stod dock i vägen för allt.
På AIS kvitteringsmål var han ändå totalt chanslös. På en snygg frisparksvariant kvitterade vänsterbacken Chrstoffer Iserståhl till 1-1. Men oj så fri han fick stå. Var fanns markeringen, boys? AIS hade dessutom en boll i ribban. I slutminuten hade Poppe ett friläge att göra 2-1, men fick inte till det.
Andra halvlek var nå´t bättre från HT:s sida, men långt ifrån bra. Det var först efter halva halvleken, som man började med att försöka hitta fötterna på sina medspelare. Då såg det betydligt bättre ut. AIS fortsatte med sitt positiva spel och fortsatte att skapa chanser. Trots alla chanser krävdes det ändå ett felaktigt HT-pass för att AIS skulle göra mål. Passet friställde Christoffer Fröberg och så´na lägen missar inte han. Förmodligen var det baklängesmålet, som fick HT att vakna till för plötsligt började spelet stundtals att stämma och då kom också målchanserna. Armin och Kim missade varsitt friläge innan Poppe lyckades kvittera efter fint samspel med Jacke.
Rolf Landin utnämnde lånemålvakten Alex till bäst på plan direkt efter matchen och jag kan bara instämma. Det vore kanon om vi kunde få den killen på lån under året eftersom vi inte har någon andremålvakt just nu. Hjalle var stabil bakåt och Poppe försökte framåt, men samtliga kan betydligt bättre. Kul att Tummen är tillbaka på plan igen. Han behövs verkligen.
AIS-spelarna känner jag till för dåligt för att ge något omdöme om, men hela laget gjorde ett gott intryck. Bäst var Knappen och Skälhammar (tror jag att han heter).
Kommentaren: Sämsta insatsen för i år, men det är inte nu det gäller, sa Rolf Landin efter matchen. Det är bara att hålla med. Det här var inte alls bra. Det fina spelet från de matcher jag har sett tidigare var totalt borta. Spelarna såg väldigt stressade ut och av den trygghet som man haft med bollen fanns nada. Men det är bara att ta nya tag nästa helg. Då blir det matcher både lördag och söndag. Hoppas att vädret blir lika bra då.
Conny Holmberg

2012-03-10
Södra Vi IF - HT 3 - 4

HT mötte i en tidig förmiddagsmatch div 6 -laget Södra Vi på konstgräset i Vimmerby. HT lyckades, trots att många ordinarie spelare saknades, till slut vinna matchen efter underläge med både 2-0 och 3-1. Starkt av vårt unga lag, som för dagen hade en snittålder på bara 20 år.
Första halvlek hade väl våra killar inte vaknat till ordentligt förrän det stod 2-0 till Södra Vi. Tydligen går man och lägger sig betydligt tidigare i Södra Vi än i Hjorted och Totebo, för medan våra killar såg morgontrötta ut sprudlade Södra Vi-gänget av vitalitet. 1-0 gjorde Niklas Wikell på nick efter en frispark. 2-0 kom genom Anton Pettersson på ett friläge. Efterhand vaknade HT-killarna till. Hukke hade ett skott i stolpen innan Albin Västerlund reducerade till 2-1 på Tom Nilssons passning.
Andra halvlek började likadant som den första, med ett Södra Vi-mål nästan direkt. 3-1 gjordes av Jonas Zeylon. Dricker killarna kamomillte istället för sportdryck och kaffe i paus? HT gav dock inte upp utan tog efter baklängesmålet över matchen fullständigt. Hjalle satte 3-2 på straff sedan Albin V blivit fälld. Tom Nilsson, tillbaka efter sin sjukdom, firade det genom att kvittera till 3-3 på Ringdahls passning. I slutminuterna avgjorde, snart 16-årige, Kim Karlsson matchen när han gjorde 3-4. Martin Arvidsson stod för assisten.
Hela laget får godkänt, förutom den första kvarten i varje halvlek. Bästa betyget går till Martin Arvidsson
Kommentaren: Jag såg inte själv matchen, men enligt de rapporter jag fått såg det väldigt sömnigt ut till en början. Det blev bättre efterhand och fyra mål framåt är mycket bra.
Conny Holmberg

 

Smålandscupen
2012-03-04
HT
- IF Ariel 0 - 0
Bildspel


N
ära var det några gånger, men bollen ville inte i mål

HT mötte IF Ariel på Bökensveds konstgräs i en småtrevlig match på söndagseftermiddagen. Matchen, som är ingående i Smålandscupen, slutade mållös, trots att båda lagen hade flera chanser att sätta bollen i nät. HT vann sedan den s.k. skiljestraffläggningen efter matchen med 3-0.
Första halvlek dominerades, med undantag av halvlekens första tio minuter, totalt av HT. Man rullar bollen fint inom laget och försöker så ofta som möjligt nå en medspelare på fötterna. När man spelar så får motståndarna ägna mesta tiden åt att jaga boll. Det var vad Ariel fick göra den största delen av första halvlek. Så långt ser det mycket bra ut spelmässigt. Litet problem hade HT däremot i sista tredjedelen. Man skapade bara ett par hyfsade målchanser trots det stora bollinnehavet. Den bästa hade Ringdahl, men han hade litet för bråttom att avsluta och fick inte ordentlig kvalitet på avslutet.
Andra halvlek blev spelmässigt betydligt jämnare. HT hade den första delen medan Ariel kom igen starkt på slutet och Hagge fick göra ett par riktigt kvalificerade räddningar. Även HT hade ett par vassa chanser. Hjalles nick smet precis utanför och Robin Nilsson var ytterst nära att bli målskytt igen.
Jag tycker hela laget förtjänar beröm för den här matchen och Knatten lär få ett angenämnt problem att ta ut en startelva framöver. Det finns alternativ på i stort sett varje plats, vilket måste vara mycket stimulerande för alla. Bäst i den här matchen tycker jag att Albin Svensson var. Hagge tog två straffar i den efterföljande straffläggningen och skrämde ytterligare en straffläggare så pass mycket att denne sköt skyhögt över. En extra ros även till Hagge.
Straffmålen gjordes av: Hjalle, Armin och Martin Arvidsson.
Kommentaren: En bra fotbollsmatch på en utmärkt konstgräsplan mellan två lag, som verkligen försökte spela fotboll. Det var, trots att kvällskylan kom smygande när solen försvann, riktig kul att titta på. Det är bara för HT att fortsätta på den inslagna vägen.
Conny Holmberg

 

2012-02-25
IFK Tuna - HT 4 - 4

 
HT skapade mängder av chanser, missade många men gjorde ändå fyra mål

HT fortsätter att försöka spela en positiv fotboll, genom att spela upp bollen genom laget vilket är glädjande att se. Det resulterade i fyra mål framåt, två ribbträffar och ytterligare ett halvdussin chanser. Tyvärr släppte man för enkelt till fyra chanser bakåt. IFK Tuna utnyttjade samtliga.
Första halvlek började med en intensiv press från HT. Med litet bättre flyt kunde det ha stått 0-3 redan efter tjugo minuter. Både Albin Västerlund och nyförvärvet Armin Beganovic från V-vik BoIS prickade ribban. Albin sköt dessutom utanför vid ett friläge ett par meter från målet. Många fina spelkombinationer ledde fram till målchanserna. Tuna fick mest inrikta sig på kontringar oftast iscensatta genom långbollar. Det var just på en sådan som Tuna tog ledningen efter en halvtimme. Lindh "förlorade" en nickduell.Det fanns ingen täckning bakom honom utan bollen gick fram till Mattias Myhrén, som säkert satte bollen i nät bakom Hagge. 2-0 kom några minuter senare på en ny kontring. Målskytt var Fröberg. Även där saknades djup i HT-försvaret. 2-0 till hemmalaget i paus. Ibland är bollen ovanligt rund............
Andra halvlek får HT en chans att även målmässigt få tag i matchen. Hemmakeepern rammar Armin med straff som följd. Pontus gör inget misstag utan sätter straffen säkert. På en ny kontring från Tuna efter straffmålet gör Victor Gustafsson 3-1. HT gör några byten. In kommer Niklas Helgesson, som högermittfältare. På den korta stund han var inne på planen levererade han två perfekta inlägg, ála Sebastian Larsson fast bättre, som båda resulterade i mål. På det första reducerade Armin till 3-2 och på det andra kvitterade Robin Nilsson till 3-3. Nu var proppen ur och Martin Degerman ökade på till 3-4 på Poppes frispark. Efter målet verkade våra killar nöjda och trodde väl att segern var i hamn. Icke sa Nicke. Tunas målvakt drar iväg en lång utspark över vårt på hälarna stående försvar och Dennis Nilsson tar skickligt (eller var det bara tur) ner bollen och lobbar den över Hagge i mål. Mycket vackert, men han gör nog aldrig om det.
Jag ger de bästa betygen till ytterbackarna Albin S och Martin D. Framåt var Poppe klart bäst och nye Armin blir ett bra tillskott. Jag känner till spelarna i IFK Tuna för dåligt för att ge något omdöme om dem, men laget kommer säkert att lyckas bra i sexan i år. Det finns potential i laget.
Kommentaren: 4-4 slutade alltså denna något märkliga match, där bollinnehavet säkerligen var 70-30 i HT-favör. Jag tycker ändå att HT är på rätt väg. Stundtals riktigt bra spel och fyra mål framåt är positivt. Att det sedan återigen blir fyra mål i häcken är ju mindre bra, men det rättar säkert till sig efterhand när planerna blir bättre. Mot Gunnebo var det ju isgata på konstgräset och idag var det första matchen på grus, med ovana studsar.Dessutom var planen avkortad med tio meter, vilket troligtvis gynnade Tuna mest.
Kan också meddela att Pelle Degerman agerade linjeman för HT i första halvlek. Törs han visa sig i Södra nu.
Conny Holmberg

 

2012-02-18
HT - Gunnebo IF 2 - 4

 
Nye tränaren Rolf "Knatten" Landin peppar killarna i paus

HT mötte seriekonkurrenten Gunnebo i årets första träningsmatch på en otäckt hal konstgräsplan i Västervik. HT gjorde fyra mål och Gunnebo två. Ändå vann Gunnebo matchen. Hur det gick till? Jo, det är bara att läsa nedan...........

Första halvlek var det HT som höll i taktpinnen den första halvtimmen. Man höll bollen fint inom laget och Gunnebo fick mest ägna sig åt att försvara sig. Så långt såg det riktigt bra ut, även om man inte skapade några vassare målchanser. Efterhand tröt väl orken något och man började slarva en aning med passningarna. Det var ändå HT som gjorde matchens båda första mål. Tyvärr gjordes de i det egna målet. Både 0-1 och 0-2 var faktiskt självmål. Klockrena sådana och helt otagbara för Hagge.
0-2 i paus alltså vilket på intet sätt speglade matchbilden. Tvärtom så var HT, som var det klart bästa laget.
Andra halvlek var mera jämn spelmässigt. Tja, spelmässigt vet jag inte egentligen. Sanningen att säga så var det inte så mycket till spel i den andra halvleken, men fyra mål fick vi i alla fall se. Och några var riktigt snygga. 1-2 gjorde Jonte på en retur sedan Poppe prickat ribban. 1-3 fick Buken nöjet att sätta på sina gamla lagkamrater, när han höll sig framme på ett fint inlägg från högerkanten. 2-3 nickade Poppe elegant in på Hjalles frispark. 2-4 gör Viktor Heiskanen på Bukens framspelning.
Kommentaren: Jag tyckte det såg riktigt lovande ut, för att vara den första matchen för året. Personligen gillar jag ju när man håller bollen inom laget och när den spelas efter marken. Det var precis vad vi fick se i den första halvleken. Resultatet i de tidiga träningsmatcherna är ju inte så viktigt. Huvudsaken är att man ser litet linjer i spelet och det tyckte jag att man absolut kunde skönja. Efter vad jag förstod så var Knatten också ganska nöjd med det han fick se. Någon spelarkritik ger jag inte utan kan bara konstatera att samtliga får med beröm godkänt.
Conny Holmberg