Matchreferat A-Laget år 2005

Match: Hjorted/Totebo - Högsby IK
Resultat: 1-4
Datum: 27/4-05
Skrivet av: Klasse
Hjorted/Totebo var mycket bra i ca 15min och tog ledningen med 1-0 mål av Håkan Johansson. Sedan tappade dom mycket och dessvärre markeringen i backlinjen. Högsby kunde göra 2 alltför lätta mål i slutet av första halvlek.
Ola Johansson hade ett mycket fint läge i andra halvlek när han lurade bort högsbys sista back och kom fri med målvakten men slår bollen precis utanför målvaktens vänstra stolpe. Ola hade även en fin nickchans i matchens slutminuter efter en mycket fin hörna från "Hjalles" vänsterfot. Fick dock ICKE träff på bollen. Innan det hade högsby ökat på sin ledning till 1-4.
Matchens lirare i hemmalaget Håkan "Hocke" Johansson
Match: Hjorted/Totebo - Storebro IF
Resultat: 1-0
Datum: 11/5-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Så har jag då sett H/T för första gången i år och då passade killarna naturligtvis på att ta årets första seger. Nu vill jag väl inte påstå att jag kan ta åt mej äran för segern precis. Nej, den äran vill jag ge till Johan Aronsson i målet, som med några fantastiska räddningar i slutminuterna fixade tre välbehövliga poäng till hemmalaget.
Hemmalaget, som efter den första halvleken såg ut att gå mot en säker seger, föll nämligen ihop totalt i andra halvlek och ska vara mycket nöjda med att ha klarat hem trepoängaren.
Första halvlek startade hemmalaget mycket bra och radade upp målchanser utan att få bollen i mål. Hjalle hade ett par bra skott som var mycket nära att resultera, Ola och Jonte ett par frilägen innan Håkan gjorde det matchavgörande målet i 33 min. Målet hade litet av prägeln, " ÅRETS MÅL". Det var inte vackert, men mycket smart av Håkan. Så här gick det till: Storebros målvakt gjorde en utrusning och sparkade bort bollen som då hamnade hos Håkan. Håkan, 40 meter från Storebromålet, såg att målvakten var långt ute och chansade med att klappa till bollen på halvvolley. Det blev väl inte världens bästa träff för bollen gick så högt att den var nära att träffa flygplanet på väg till Oskarshamn innan den dalade ner. Men när den väl dalade ner, med snö på, så dalade den ner i Storebromålet och 1-0 var ett faktum. H/T fortsatte nu att spela bra och borde ha avgjort matchen på de chanser som skapades. 4-1 till H/T hade inte alls varit missvisande i paus.
Andra halvlek var det Storebro för hela slanten. Mängder med chanser hade bortalaget, men närmare än ett stolpskott kom man inte för i övrigt stod Johan i vägen.
I H/T gjorde alla fyra i försvaret en bra match och Anders Lindh fick priset , "Matchens lirare" i hemmalaget och det var helt OK. Ingen hade nog heller protesterat om Johan Aronsson fått det. Mycket bra var också Håkan Johansson under de stunder bollen spelades efter marken. Tyvärr så var det bara 20 min i första halvlek som bollen spelades så. I övrigt var det bara sparka högt och långt. Annars var Håkan en av dom få ikväll som hade förmågan att hålla i bollen och passa den till en medspelare.
I Storebro gjorde mv Fredrik Ströberg en bra match, långe Niklas Carlsson var en rese i försvaret, Torbjörn Pettersson, med en fruktansvärd träff på bollen, bäst på mitten och Jonas Carlsson bäst framåt. Godkänd domare var Björn Gustavsson.
Kommentaren: Jag vet inte vad killarna fick att dricka i paus, men det var då inget uppiggande, för i andra halvlek såg dom väldigt sega ut. Skönt ändå med en seger så att laget får litet självförtroende tillbaka efter två inledande förluster. Nu är det bara att hoppas att man kan surfa vidare på den här segern och börja spela den fotboll jag vet att laget kan. Dit är det ändå kvar en bra bit.
Match: Ankarsrums IS - Hjorted/Totebo
Resultat: 1 - 1
Datum: 20/5-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Så var då årets första lokalderby mellan AIS och H/T avklarat och slutresultatet blev, inte helt överraskande, 1-1. Det var ett resultat som på intet vis speglade matchen. Det var nämligen H/T som var det klart bästa laget i den här matchen och AIS-arna var nog väldigt nöjda med att få med en poäng. H/T radade upp mängder med målchanser och hade i matchens sista minut bollen i ribban.
Första halvlek startade ändå AIS matchen bäst och H/T verkade förståeligt nog tagna av stundens allvar. Det var ju många år sedan AIS och H/T spelade i samma serie.(Har väl inte hänt sedan min tid och det var länge, länge se´n). Respekten satt dock bara i första kvarten, för sedan började H/T trilla boll, på det sätt som AIS kunde förr i världen. Det fina spelet utmynnade tyvärr bara i två målchanser under första halvlek, men vilka chanser ändå. Ola i 15 min och Klasén i 30 min var helt rena med Mogge i AIS-målet utan att lyckas få bollen i mål. AIS skapade inte ett dugg och spelade ganska förutsägbart med långa höga bollar upp på Tobbe Ring.
Andra halvlek fortsatte H/T med sitt fina spel och efter 15 min kom
1-0 genom Jonte, som märkligt nog fick sitta på bänken i första halvlek. Ett mönsteranfall där bollen gick på ett snöre innan Jonte blev frispelad föregick målet. Två minuter senare blev Ola frispelad på samma fina sätt, men då räddade Mogge. Även när Jonte var fri efter en halvtimme räddade Mogge. H/T började nu fega och dra sej tillbaka. Om det var för att bevaka ledningen eller av trötthet vet jag inte, men AIS tog över sista kvarten. Några större farligheter utom vid fasta situationer skapade AIS inte, så något förvånade var det när Knappen, efter det att bollen studsat hit och dit, fick på en halvvolley, som letade sig i mål, 1-1. H/T kom igen i matchens sista minuter och borde ha vunnit när Jonte åter kom fri i 43 min, men skottet gick i burgaveln. Eller framförallt när Ola i matchens sista sekunder nickade i ribban från två meters håll. Bollen studsade dessutom upp och träffade ribban ytterligare en gång. Osis, Osis!!!!
Ingen av killarna föll ur ramen i H/T i kväll och laget gjorde en betydligt bättre insats än i matchen mot Storebro senast. Fortsätter man att spela så här, så är i alla fall inte jag orolig för fortsättningen. MEN MAN MÅSTE GÖRA MÅL PÅ CHANSERNA.
Hela försvaret gör en kanonmatch och Anders Lindh har nog aldrig varit bättre. På mitten är Håkan "kloka gubben", spelar lugnt och metodiskt, slår sällan bort en passning. Gurra, i sin nya roll som defensiv mittfältare, var duktig bollvinnare. Däremot skulle jag vilja byta plats på Klasse och Hjalle. Klasse med sin genombrottskraft i mitten och Hjalle med sin känsliga vänsterfot till vänster, det skulle nog vara mumma. Ensam på topp gjorde Ola en bra match, men var i första halvlek allför ensam. Det blev bättre i andra halvlek.
AIS har jag sett i två matcher, mot Gunnebo och i kväll. Visserligen har laget tappat många spelare, men har fortfarande kvar lirare som Cederlöf och Nuppa. Så varför man envisas med att enbart slå långa bollar upp till Tobbe Ring är mej en gåta. Visst var Tobbe tillsammans med Kalle Samuelsson och Mogge Nyberg bäst i laget och i och för sig så vinner ju Tobbe de flesta luftduellerna och kan nicka vidare till Knappen att springa på, men ack så förutsägbart det är. Nej bättre variation behövs nog.
En trevlig match var det ändå i kylan och mycket folk kom det. jag tyckte Stellan i biljettkuren mumlade om över 250 betalande. Snart har vi mera publik än Västerviks Speedway.
Match: IFK Oskarshamn - Hjorted/Totebo
Resultat: 1 - 2
Datum: 24/5-05
Skrivet av: Conny Holmberg
IFK Oskarshamn - H/T 1 - 2
Efter dom två inledande förlusterna verkar det nu som om H/T kommit igång ordentligt. Ikväll tog killarna nämligen en fin skalp genom att besegra IFK Ohamn på bortaplan. H/T brukar ha det svårt mot IFK och jag har för mej att det blev förlust i båda mötena förra året. Desto mera glädjande att det då blev seger ikväll.
Första halvlek startade IFK Ohamn bäst de första minuterna. Laget trillade boll riktigt bra, hade något friläge bl.a. och H/T fick mest ägna sej åt försvarsspel. I 9:e min ändrade matchen karaktär för då tog H/T ledningen. Ola vann en luftduell med hemmamålvakten och nickade bollen till Klasse, som i sin tur nickade bollen i mål. Efter målet tog H/T över matchen totalt och precis som mot Ankarsrum senast så radade man upp målchanserna
12 min Räka skott,
16 min Klasse chans,
19 min Ola fri,
27 min Ola nickade ner bollen till Krill som sköt utanför,
28 min kommer äntligen 0-2 och äntligen får Ola göra mål. En IFK-försvarare får vid en rensning på en snedspark mot eget mål och hemmamv tappar bollen till Ola, som enkelt lägger bollen i mål.
29 min är Jonte fri med mv
32 min har Lindh en knallhård frispark som mv räddar vid ena stolpen
IFK har en målchans värd namnet i första halvlek, men Johan Aronsson gör en fin fotparad på Mats Rubenssons bredsida i 21 min.
Andra halvlek blev kvalitets- och händelsemässigt betydligt sämre än den första, men litet hände det ändå.
I 13 min reducerar IFK till 1-2 genom planens bäste spelare, Marcus Persson. Ensam dribblar han bort fyra H/T-försvarare och sätter bollen otagbart i mål. Ett fantastiskt nummer ur den högre skolan, men visst gjorde H/T-försvaret det extra lätt för Marcus genom att bara snällt titta på. Spelmässigt var andra halvlek jämn. IFK som jagade kvittering något mera aggressiva och något mera bollinnehav, men skapade inte något mera än en handfull halvchanser. De vassaste chanserna hade änå H/T.
62 min Klasse igenom och träffar stolpen.
75 min Klasse igen, nu med en bakåtklack som räddas av en back på
mållinjen.
42 min Jonte har en nick som åter räddas på mållinjen
Ett klart övertag för H/T i chanser alltså. Ändå var man litet orolig att IFK skulle få in en flaxkvittering på samma sätt som Ankarsrum senast. Så visst kändes det bra när domaren blåste av matchen och segern var i hamn.
Hela H/T gjorde ånyo en bra match och ingen föll ur ramen. Ska jag ändå nämna några, så får det bli Anders Lindh, som är en rese i försvaret även om han var väldigt passiv vid baklängesmålet. Flinken växer för varje match och assisterar Anders på ett bra sätt. Flinkens uppspel lämnar dock en hel del övrigt att önska, men ibland är det bra att bara få bort bollen, så fortsätt så Flink. Gurra, som spelade trots sitt skadade knä, är mycket effektiv som bollvinnare och defensiv mittfältare. Bäst i laget just nu är ändå Håkan. Han är både navet och motorn. När han fick utgå pga av skada rasade mittfältet.
En eloge också för coachningen av laget. Nu gick man runt på mycket folk och utnyttjade "bandybytena" till fullo. Det gjorde att man kunde hålla tempot uppe hela matchen. Bravo!!!
IFK spelade stundtals småtrevlig anfallsfotboll, men var mycket sårbara bakåt. Bäst i laget och på planen var långe forwarden Marcus Persson. Bra domare var Andreas Askebring. Publiken uppgick säkert inte till mera än femtio personer och mera än hälften av dom kom från Hjorted och Totebo.
Match: Hjorted/Totebo - Ljungbyholms GoIF
Resultat: 3-4
Datum: 29/5-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Vilken onödig förlust!!!!!
Obesegrade serietvåan Ljungbyholm, med målskillnaden 12-3, mötte idag H/T på Tollevi. Det kunde väl bara sluta på ett sätt trodde man, med Ljunbyholmseger vill säja. Det gjorde det också, men på ett för hemmalaget mycket onödigt och snörpligt sätt.
Så här gick det till:
Första halvlek hann publiken knappt bänka sej innan Ola, ensam med mv, gjorde 1-0. En chockstart för bortalaget alltså, men dom hämtade sej snabbt. Ljungbyholm visade nu att dom var ett topplag och tog helt över matchen. H/T blev tillbakapressade och mittfältarna satt nästan i knät på försvaret de första 25 min. H/T:s försvarsspel fungerade dock mycket bra och Ljungbyholm skapade bara några halvchanser. De farligaste målchanserna hade H/T genom en frispark av Räka i ribban och en nick av Ola på en frispark. H/T tog efter de inledande 25 min över spelet och spelade nu riktigt bra. Desto mera förvånande, men inte orättvist, var det därför när Ljungbyholm kvitterade till 1-1 i 35 min genom Martin Edman. Vid en frispark ändrade bollen riktning och friställde helt Edman. Otur!!!
Andra halvlek blev betydligt mera händelserik än den första. Den började nästan på exakt samma sätt för efter 3 min gjorde Ola 2-1, när han på volley fick bra träff på ett inlägg från Klasse. Johan gjorde i 7 min en svettig räddning när Martin Edman kom fri. Det var ändå H/T som nu förde matchen och bortalagets försvar visade sej vara mycket mänskligt när laget kom under press. I 15 min kom så 3-1 till H/T och det var Räka som fick göra det. Målet föregicks av ett mycket fint anfall där bollen gick som på ett snöre mellan 5-6 spelare innan Räka bredsidade in bollen. Mycket vackert och nu trodde åtminstone jag att saken var klar, men icke! Hemmalaget, och framförallt hemmaförsvaret, som fram till nu spelat helt prickfritt trodde tydligen detsamma som jag, för under matchens sista 20 min hade dom mer eller mindre gått hem och firat segern. I 69 min får förre Ankarsrumsspelaren Mattias Edman ostört springa igenom och göra 3-2. I 85 min nickar Martin Edman in 3-3 och i 87 min gör Fredrik Gustafsson 3-4 även det på nick. Alla tre baklängesmålen tillkommer pga att hemmaförsvaret tittar för mycket på bollen och helt glömmer att markera sina motståndare.
Tyvärr har då även jag sett H/T förlora i år och visst var det både trist och onödigt när man hade en 3-1 ledning. Å andra sidan så ledde ju Milan med hela 3-0 mot Liverpool i onsdags och förlorade, så det kan ju hända alla bra lag. Jag tycker ändå att H/T gör en hyfsad match och bevisade att laget är mycket bättre än vad många trodde efter de två inledande seriematcherna. Bäst i H/T tyckte jag att Räka var. Det var länge sedan jag såg honom så rapp i steget, målskytt dessutom. Ola var också bra som vanligt, gjorde två mål och arbetar kopiöst ensam på topp. Ola blev även vald till "Matchens Lirare" i H/T. Johan i mål gör aldrig en dålig match och är helt enorm när han ställs ensam med en motståndare. Jag vet inte hur många frilägen han räddat i år. Försvaret gör bäst i att glömma matchens sista 20 min och istället tänka på de första 70 min och matcherna mot Storebro, AIS och IFK O-hamn. Men 15 baklängesmål på 6 matcher är för mycket.
Ljungbyholm är fortfarande obesegrade, men inte skiljde det någonting mellan dom här bägge lagen. Laget har ändå två sylvassa toppspelare i de bägge Edman. Mattias, men framförallt pilsnabbe Martin Edman, kommer att göra livet surt för många försvarare i år. Bra domare var Zdravko Papic och ca 100 personer tittade på i det härliga vädret.
Match: Smedby BoIK - Hjorted/Totebo
Resultat: 2 - 0
Datum: 7/6-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Stolpe ut mot Smedby.
H/T fick åter inkassera en förlust mot ett Kalmarlag. Denna gång var det Smedby som på sin hemmaplan besegrade H/T med 2-0.
Första halvlek startade Smedby mycket piggt och spelade ut H/T under de första 10 min. H/T verkade ordentligt tagna på sängen och kom helt fel i sina positioner. Några större farligheter skapade ändå inte Smedby trots sitt spelövertag.
Istället var det H/T, som med två chanser i den 26 och 28 matchminuten, med litet tur kunde ha avgjort matchen. Först träffade Klasén stolpen och sedan fick inte Ola ordentlig träff vid ett friläge. Mål där så kanske matchen fått ett annat slutresultat.
Å andra sidan så prickade Smedby också stolpen i 38 min innan laget tog ledningen i 40 min. Det var Robin Lindberg som, helt fri med Johan, gjorde 1-0.
Andra halvlek blev spelmässigt betydligt bättre från H/T:s sida. Man flyttade fram sina positioner och spelade stundtals riktigt bra fotboll. Tyvärr renderade inte det fina spelet i några mål. Däremot i ytterligare ett stolpskott. Denna gång var det Räka som i 17 min, fick se sitt skott gå stolpe ut.
Innan dess hade Robin Lindberg, i 13 min, ökat på hemmaledningen till 2-0. Även denna gång kom han helt fri med Johan, efter det att en H/T-försvarare totalmissat en rensning.
H/T hade två min senare en jättemöjlighet att reducera, då inte mindre än tre H/T-spelare kom fria. Tyvärr blev det sista avgörande passet för löst och en hemmaförsvarare hann emellan. H/T pressade sedan på mot slutet av matchen för att nå ikapp, men några riktigt heta chanser lyckades man inte skapa.
H/T får som lag godkänt för andra halvlek, den första är redan glömd. Bäst i laget var Klasén och Räka.
Smedby visade sej vara ett lag som var betydligt bättre än vad man kunde tro efter tabellplaceringen och vann matchen helt rättvist. Det var dessutom ett mycket ungt lag. Endast en spelare var äldre än 22 år. Bäst i laget var tvåmålskytten Robin Lindberg.
På fredag är det kommunderby mot Gunnebo på Hjortheden. Det får Du bara inte missa.
Conny Holmberg/Emil Johansson
Match: Hjorted/Totebo - Gunnebo IF
Resultat: 1 - 5
Datum: 11/6-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Storförlust i derbyt mot Gunnebo
H/T fortsätter att rada upp förlusterna. Ikväll fick man inregistrera den tredje på raken. Denna gång var det Gunnebo, som gav H/T en ordentlig lektion i konsten att göra mål, och vann med hela 1-5.
Matchen startade märkligt nog på utsatt tid trots att ett ordentligt åskväder mullrade över Hjortheden. Om det var det som gjorde våra spelare passiva och Gunnebospelarna heltända vet jag inte, men efter 10 min var matchen i praktiken avgjord. Då ledde GIF med 2-0.
Första halvlek startade som sagt under pågående åskväder och själv hann jag inte in på Hjortheden förrän Johan Karlsson gkorde 0-1 för GIF. Några min senare passade Johan fram till en offsidestående Christoffer Fröberg och 0-2 var ett faktum. Redan då kändes matchen ganska körd och när sedan GIF 5 min senare blev tilldömda en mycket billig straff trodde man att nu rasar det iväg ordentligt. Skyttekungen i GIF, Johan Karlsson, skjuter en ganska bra straff, men Johan i hemmamålet gör en fantastisk räddning och nu vänder matchen. Helt plötsligt är det H/T som för spelet och spelar dessutom mycket bra. Målchanser skapar man också. Först är det Ola, som ånyo missar ett friläge, sedan har Håkan en nick som mv tippar i ribban och över. På den efterföljande hörnan nickar Lindh i stolpen. Tre chanser för vardera laget i första halvlek alltså. GIF gör mål på två av sina och H/T gör inget, vilket naturligtvis är matchavgörande.
Andra halvlek gör GIF ytterligare tre mål, får dessutom ett mål helt riktigt bortdömt för offside, och kunde med bättre skärpa ha gjort ett par mål till. Så GIF-segern var helt odiskutabel. H/T skapar i stort sett inte ett dugg i andra halvlek. Ett tröstmål får man ändå. Det är Lindh som vid ställningen 0-4, får en tå på bollen efter en hörna. GIF:s mål i andra halvlek gör Johan Karlsson, efter ett mycket fint anfall, Tobias Fermegård och Christoffer Fröberg.
H/T spelar stundtals ganska bra fotboll, men är på tok för uddlösa framåt och alldeles för snälla bakåt. Det är kanske därför som målskillnaden är den näst sämsta i serien. Truppen är mycket tunn och med några spelare borta pga olika skäl och dessutom en halvskadad Ola Johansson på bänken 3/4-delar av matchen, ja då går det så här. Klart bäst i ett mycket slätstruket hemmalag var Anders Lindh. Tycker också att Peter Nilsson, med den lilla träning han har, ändå kämpar bra. Övriga kan mycket, mycket, mycket bättre.
Gunnebo var många klasser bättre än när jag såg dem i derbyt mot Ankarsrum och är mycket giftiga framåt, framförallt när motståndarna ger dom några meter i markeringen. I Johan Karlsson har laget en målskytt som mycket väl kan skjuta upp GIF i elitfyran. Men då måste nog laget få mera stabilitet i försvarsspelet, för under press är det mycket osäkert bakåt, även om inte H/T lyckades utnyttja det i kväll.
Godkänd, men något petig, domare var Anders Calvander och drygt hundratalet såg derbyt.
Match: Målilla GoIF - Hjorted/Totebo
Resultat: 3 - 3
Datum: 15/6-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Stark insats mot Målilla borta.
Vilken tur att jag ändå beslutade mej för att åka till Målilla och se den här matchen. Jag var litet tveksam efter bottennappet mot Gunnebo senast.
Ikväll var det ett helt annat H/T på planen, åtminstone i första halvlek. Då spelade H/T nämligen skjortan av topplaget Målilla och när lagen gick till halvtidsvila var ställningen 1-3. Ett resultat som Målilla ska vara mycket nöjda med, för med litet bättre skärpa i avslutningarna kunde H/T ha gjort ett par mål till.
Första halvlek
Målilla gjorde 1-0 på en retur genom gamle storskytten från VFF, Erland Gandskog, i matchens inledning, men sedan var det H/T för hela slanten. Jonte hade först ett stolpskott, blev sedan helt frispelad utan att måla och Håkan hade ett skott tätt över innan Klasse nickade in 1-1 i 15 min. H/T fortsatte att spela en bländande, härlig fotboll, men det dröjde ända till 35 min innan Hjalle gjorde årets mål. Han klappade till på halvvolley från 35 meter och bollen dalade ner i målvaktens bortre kryss, 1-2. Tjusigt!!!!! Hjalle ökade sedan på till 1-3. Detta på straff sedan Klasse blivit fälld.
Andra halvlek
Jag vet inte vad som hände under pausvilan, för av det fina spel H/T förförde oss med i första halvlek, fanns nu inget kvar. Istället var det nu Målilla som började trilla boll, åtminstone försökte de under de första minuterna av halvleken. Sista halvtimman var det bara sparka och spring. Målilla gjorde ändå två mål. Detta efter rejäla bjudningar av H/T-försvaret, som uppträdde mycket noncharlant vid 3-3 målet. 2-3 kom i 10 min av Daniel Edvardsson och kvitteringen till 3-3 gjorde Jonnie Sipikari. Båda lagen hade ytterligare ett par chanser utan att lyckas förändra slutresultatet.
Som helhet ändå en bra match av H/T och ett klart steg framåt mot de senaste matcherna. Ändå känns det litet onödigt att åter tappa en klar ledning.
Bäst i laget Jonte som sprang sönder sin back totalt, bara mål saknas. Klasse gjorde detsamma på sin kant och var också bra. Hjalle gjorde sin bästa match i år, naturligtvis, inte minst för sina två mål.
Målillas bästa var nr 4 Folke Pleijert och nr 8 Daniel Edvardsson.
Domaren Roger Leek får godkänt även om han borde ha visat gula kortet vid ett par tillfällen när hemmaspelarna kom med dobbarna först. Kanske han var litet för mycket kompis med spelarna från Målilla och Mörlunda, Virserumsbo som han är.
Publiken var inte lika stor som vid speedwayderbyt (7500 pers) igår kväll. Ca 100 pers hade ändå letat sej till Idrottsparken i det härliga sommarvädret.
På måndag 20/6 är det ett nytt kommunderby då IFK V-vik kommer till Totebo.
Match: Hjorted/Totebo - IFK Västervik
Resultat: 2 - 2
Datum: 20/6-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Oavgjort i kommunderbyt och troligt fotledsbrott på Klasse
Derbymatch, då brukar det bli oavgjort. Så även denna gång. Ändå tycker jag nog att H/T bör vinna matcher mot lag av IFK V-viks kaliber. För det var verkligen ingen rolig fotboll gästerna från kommunhuvudstaden presterade. Bara tjongbollar hela tiden. Tyvärr lockades våra killar in i samma stil och när det, framförallt i första halvlek, saknades jäklaranamma i hemmalaget då får vi vara nöjda att man lyckades bärga en poäng till slut.
Första halvlek startade IFK bäst och pressade tillbaka H/T med sina långbollar. H/T försökte spela bollen inom laget men dåliga pass i kombination med att bollen hade en märkligt hög studs (verkade som om planen var mycket hård) och var svår att bemästra gjorde att att H/T också föll in i långbollandet. Ändå var det H/T som skapade den första chansen i 15 min. Det var Jonte som rundade sin back och slog ett hårt inlägg till Klasse. Tyvärr fick Klasse alltför mycket fot under bollen och sköt över. I 28 min var det så dax för IFK att få sin första chans. Det var planens bäste spelare, Marcus Edström, som enkelt ryckte ifrån ett passivt hemmaförsvar och placerade bollen bakom en chanslös Johan Aronsson, 0-1. H/T fick tio minuter senare ett mål bortdömt för offside. Noterbart från första halvlek var också en stenhård frispark från 25 meter av Anders Lindh, som mv räddade med bröstet!!!!!!!! Snacka om tur!
Andra halvlek startade sedan mycket olyckligt för hemmalaget och framförallt för Mattias Klasén. Redan i halvlekens första min sprang han igenom och sköt tätt över. Efter skottet föll han ihop med ett troligt fotledsbrott och fick bäras av planen på bår. Om han landade fel eller gjorde sig illa i skottögonblicket vet jag inte, men det var ingen ojusthet som orsakade skadan. Illa var det och naturligtvis satte det ner spelhumöret på hemmalaget. Som tur var har vi då rutinerade Peter Nilsson att tillgå. Han kom nu in i matchen och visade våra killar att det inte alls var farligt att attackera IFK-arna. Plötsligt visade våra killar att man ville ha bollen och vips så började spelet fungera hyfsat. Det resulterade i en kvittering till 1-1 i 22 min. Det var Jonte, som med en smart diagonallöpning från sin högerkant, fick bollen vid straffområdesgränsen och elegant lobbade bollen över IFK-keepern. Nu tog H/T över matchen helt och skapade flera målchanser. IFK var väldigt sällan över mitten utom vid ett par tillfällen. Vid ett av dem lyckades en av IFK-arna t.o.m. ta sig in i H/T straffområde. Där korsar han Frittes löpväg och snubblar över Frittes fot. Visst var det straff, men ack så snöpligt och så billigt. Att Fritte dessutom blev varnad var däremot löjligt. Han försökte ju snarare komma undan situationen. Straffen satte Morgan Gustafsson säkert i nät till 1-2. H/T fortsatte att kämpa på och det jäklaranamma som saknades i första halvlek kom nu fram. På övertid i 93 min kom så äntligen kvitteringen. På Räkas perfekta inlägg språngnickar Peter in 2-2. Håkan är sedan mycket nära att avgöra matchen i 95 min. I ett trängt läge stryker bollen överliggaren på fel sida. Håkan fick i smaband med skottet ta emot en rejäl spark bakifrån och många i hemmapubliken ropade på straff. Jag tycker ändå att domaren gjorde rätt som friade. Håkan fick ju ändå chansen.
H/T ska ha en eloge för att man aldrig gav upp även om det mesta gick emot och spelet inte fungerade. På hemmaplan har spelet märkligt nog inte fungerat i år med undantag av någon halvlek mot Ljungbyholm. Bäst i H/T tycker jag att Jonte var. Han är omöjlig att stoppa när han trampar igång på högerkanten och tusan vet om han inte blivit litet av en dribbler också på gamla dar, målskytt dessutom. Peter var duktig och fick igång laget när han kom in och Hjalle gjorde inga misstag bakåt. Johan i mål gör alltid sitt. Övriga kan bättre.
Planens bäste spelare tycker jag att Marcus Edström i IFK var. Rörlig, teknisk och snabb var han hela matchen ett orosmoment för hemmaförsvaret. Lägg därtill hans långa precisa inkast som varje gång blev till en målchans. Mycket bra var också mittfältets Morgan Gustafsson med sin enorma arbetskapacitet.
Domartrion med Bengt Andersson som huvuddomare var duktiga och cirka hundratalet tittade på.
Gladast på Tollevi var ändå Anders Lagerman. Djurgården vann tydligen en match igen. Det hände ju inte så ofta förra året. så den glädjen kan vi väl unna den gode Anders.
Blåvitt tar ändå hem pokalen till slut.
Match: Fårbo FF - Hjorted/Totebo
Resultat: 5 - 2
Datum: 30/6-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Botten är nådd
Jag ska vara snäll i mitt referat och se det positiva med den här matchen. Vad är då positivt med att torska med 5-2 mot ett bottenlag? Jo, det kunde nämligen ha slutat 10-2 om det inte hade varit för Johan Aronsson och Peter Nilsson. Jag vet inte hur många frilägen Johan räddade och Peter gjorde bägge H/T-målen.
Det är semester på gång och övriga spelare i H/T hade redan påbörjat den.
Med den förlängda sommarvilan och den usla inställningen de visade i den här viktiga matchen borde de komma mycket utvilade och fräscha tillbaka när höstsäsongen börjar.
Då tar vi nya tag.
Match: Högsby IK - Hjorted/Totebo
Resultat: 3 - 1
Datum: 2/8-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Ny förlust i höstpremiären
Det verkar som att H/T går en tuff höst till mötes. En från början tunn trupp har blivit ännu tunnare pga av att flera spelare är skadade eller sjuka. Inte blev läget i tabellen bättre genom kvällens bortaförlust mot Högsby heller. Nu var det väl inte så många som trodde på H/T-vinst i den matchen. Å andra sidan så försämrades inte läget speciellt mycket mot de andra lagen i botten genom kvällens förlust. Så än lever hoppet.
Första halvlek började med att Högsby direkt tog tag i taktpinnen, men H/T försvarade sig bra första halvtimmen. Visserligen räddade både Flink och Hjalle på mållinjen och Högsby hade säkert minst 70% av bollinnehavet. 0-0 stod sig ändå till den 32 min. På tio minuter får Högsby tre billiga mål, efter grova försvarsmissar i H/T.
3-0 till Högsby i paus och sedan var den matchen körd för H/T. 3-0, bjudningarna till trots, var ändå smickrande siffror för H/T i paus. Laget hade inte ett skott, värt namnet, på mål.
Andra halvlek. Nu, trodde man, har killarna pratat ut i pausen och bestämt sig för att satsa framåt. Försöka gå ifrån igelkottstaktiken och satsa på två anfallare istället för en alltför ensam Peter Nilsson på topp. Man låg ju ändå under med tre mål. Icke sa Nicke, man fortsätter på samma sätt. OK då, andra halvlek vinner H/T med
1-0, trots att Högsby har bollen mera, åtminstone de första tjugo minuterna. Mot slutet av matchen tar H/T över och spelar stundtals riktigt bra. In de sista 25 min kommer 14-årige John Nilsson och skapar mera än vad farsan Peter gjort på hela matchen. Ett skott i stolpen i 31 min och en smörpassning fram till Jontes 1-3 i 43 min hinner han med. Lägg till det ett par mycket fina inlägg, så förstår ni att H/T har en toppspelare om ett par år.
Bäst i H/T, försvaret trots missarna vid baklängesmålen. Det kunde ha blivit mycket, mycket mera smisk. Gurra är tillbaka i rollen som försvarschef och var bäst av de fyra där bak. På mitten sprang Räka och Håkan säkert en mil vardera, gjorde ett hyfsat jobb bakåt, men orkade inte att skapa något framåt. Jonte märktes inte i matchen förrän han kom upp på topp, men då märktes han dessto mera. Ett mål blev det också. Peter på topp försökte nog, men var ensam, ack så ensam mot fyra motståndare. Han skulle behöva ha en anfallskompis vid sin sida, gärna Jonte. John, som sagt, är ett superlöfte vi måste vara rädda om. Han var duktig när han kom in, men är nog egentligen litet för ung och ännu inte tilllräckligt fysiskt tränad för att möta stora starka div. IV-spelare. Kul var det ändå att se honom och Peter på planen samtidigt.
Bra domare var Björn Pettersson från Vimmerby.
På fredag kommer topplaget Berga till Hjortheden. Då ställer vi upp mangrannt och hejar på våra killar, eller hur????
Match: Hjorted/Totebo - IFK Berga
Resultat: 1 - 3
Datum: 17/8-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Hjorted/Totebo kan inte göra mål
Hjorted/Totebo tog på fredagskvällen emot serieledande Berga på Hjortheden inför knappa 100-talet åskådare. Det var en match med två ansikten.
I första halvlek blev Hjorted/Totebo totalt utspelade av Berga under den första halvtimmen. Berga gjorde två mål och det var bara ribba och stolpe, som gjorde att det bara stod 0-2 i paus. Dessutom räddade Anders Lindh på mållinjen vid ett tillfälle.
Berga tog ledningen med 0-1 genom Niki Kempinski, som fick på en
riktig praktträff rätt upp i nättaket. 0-2 kom 10 minuter senare genom Martin Nilsson, återigen ett kanonskott upp i nättaket. Mot slutet av halvleken hade hemmalaget två vassa målchanser utan att lyckas göra mål.
Andra halvlek var fem minuter gammal när planens bäste spelare Torbjörn Gunnarsson avgjorde matchen när han nickade in 0-3 på hörna. Hjorted/Totebo gav ändå inte upp utan började spela den fina fotboll laget kan spela i sina bästa stunder. Berga-försvaret började svikta när det kom under press, och Hjorted/Totebo vaskade fram några heta målchanser.I 26 min kom reduceringen till 1-3. Det var Håkan Johansson som gjorde årets mål på Hjortheden när hans volleykanon gick spikrakt upp i krysset.
Hjorted/Totebo flyttade fram ännu mera folk för att göra flera mål vilket gjorde att Berga skapade tre frilägen på kontringar. Johan Aronsson räddade dock samtliga.
Hjorted/Totebo gör en bra andra halvlek och är egentligen inte ett
dugg sämre än de andra lagen i serien. Problemet är att man har så förtvivlat svårt att göra mål. detta i kombination med att man är väldigt tama i försvarsarbetet gör att man innehar bottenplacering i tabellen.
Bäst i Hjorted/Totebo var Johan Aronsson i mål, Mattias Gustafsson i försvaret och Markus Fridell på mittfältet. Peter Nilssons son, endast 14-årige John Nilsson fick priset som "bäste hemmaspelare", han är ett löfte utöver det vanliga.
Bäst i Berga var Torbjörn Gunnarsson i försvaret, Jonas Berg på mittfältet och snabbe Martin Nilsson i anfallet.
Godkänd domare var Björn Pettersson från Vimmerby.

Match: Storebro IF - Hjorted/Totebo
Resultat: 3 - 0
Datum: 17/8-05
Skrivet av: Västerviks-Tidningen
Tung förlust för Hjorted/Totebo
Läget i div. IV-fotbollen blev inte bättre för Hjorted/Totebo i går kväll när det blev förlust i bottenmötet borta mot Storebro IF med 3-0 efter 2-0 i halvtid.
Hjorted/Totebo som nu återfinns på jumboplatsen har nu fyra poäng upp till Storebro på kvalplatsen och Fårbo som återfinns på fastmark.
-Tyvärr skapar vi alldeles för lite och vi kan inte ta vara på de få målchanserna som vi har, säger Hjorted/Totebos lagledare Emil Johansson.
Första halvlek är riktigt dålig från Hjorted/Totebos sida och laget hade bara en vass målchans.
Efter pausen blev det en klar uppryckning spelmässigt från Hjorted/Totebo, men några riktigt farliga chanser lyckades laget inte skapa.
- Storebro fick sina mål alldeles enkelt. Det tredje målet kom efter en tveksamt dömd straff, säger Emil. Men när det går tungt brukar det bli så.
- Nu gäller det bara att kämpa och jobba på om ska klara ut den här situationen.
I går var Ola Johansson tillbaka i Hjorted/Totebo, men fortfarande saknas Mattias Klasén.
Bästa insatserna i går kväll svarade mittbacken Mattias Gustavsson samt mittfältarna Peter Nilsson och Håkan Johansson för.
Referatet saxat ur Västerviks-Tidningen
Match: Hjorted/Totebo - Ankarsrums IS
Resultat: 3 - 0
Datum: 17/8-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Hjorted/Totebo tog sista chansen
Oh, va´ skönt!!!
Äntligen vann H/T en match igen och precis när det verkligen behövdes. För kvällens derby mot Ankarsrum, på Tollevi, var litet av en vinna eller försvinna-match. Förlust och avståndet upp till säker mark i tabellen förmodligen hade varit allför stort.
Första halvlek märktes det direkt att det var en viktig match för båda lagen. Att samtliga spelare hade tänt till ordentligt märktes om inte annat i satsningen i närkamperna och i snacket på planen inom respektive lag. Två målchanser, en för vardera laget, noterade jag direkt i matchinledningen innan Anders Lindh nickade in 1-0 på hörna i 5 min. Efter målet tog AIS över det lilla spel som var, mer eller mindre totalt, och skapade ett flertal chanser framför H/T-målet. Bästa läget hade Kristoffer Lindqvist i 12 min, men Johan i hemmamålet är omöjlig på att rädda frilägen. AIS hade tre centrala mittfältsspelare mot hemmalagets två, vilket gjorde att AIS fick ett övertag på mitten. Gång på gång sprang sedan blixtsnabbe "Knappen" igenom på sin kant och spelade in bollen snett-inåt-bakåt. Det var bara turen och AIS-spelarnas oskicklighet i bollmottagningen som räddade H/T då för markeringen i försvaret var obefintlig. Att alla tittar för mycket boll har varit genomgående i år tycker jag. Efter en halvtimma började H/T hitta rätt i sina positioner och kunde då också flytta fram spelet. Det resulterade i en straff i 35 min, som Hjalle säkert satte i mål. 2-0 i paus.
Andra halvlek blev betydligt bättre från hemmalagets sida även om AIS till en början dominerade. H/T var ändå hyperfarliga i sina kontringar, men ack så svårt det är för anfallsspelarna att få bollen i mål. Totalt så missade man fyra frilägen i halvleken. I 20 min kom i alla fall spiken, som totalt avgjorde matchen. Det var återigen Anders Lindh, som efter det att bollet lekt flipperkula vid en hörna, lyckades få bollen över linjen. 3-0 och "matchen var vunnen", sa Torsten Hveen. Själv hade jag bortamatchen mot Målilla i minnet så jag sa ingenting. När sedan matchhjälten Anders Lindh fick sitt andra gula kort och blev utvisad blev jag riktigt orolig. Det skulle visa sig vara helt onödigt för det var då H/T tog fram sitt bästa spel för kvällen. AIS, som flyttade fram så mycket folk man kunde, skapade inte ett dugg, medan H/T, med en man mindre, skapade massor bl.a. de fyra frilägena.
När tog H/T en seger mot AIS i seriesammanhang senast???? Jag tror aldrig att det har hänt, inte ens på min tid. Oavgjort har det dock blivit många gånger, senast i våras. Då var H/T det klart bästa laget och AIS hade turen på sin sida. Ikväll var turen på hemmalagets sida.
I H/T var alla bra den här matchen även om många var tagna av stundens allvar och spelet inte stämde så bra. Men vad gör det? Seger blev det och med hela 3-0 dessutom. Bäst i H/T och äntligen "Matchens lirare" var Johan i mål. I försvaret gjorde alla en kanonmatch, markeringsmissarna till trots. Skit vore det väl annars när man håller nollan. Peter gjorde ett kanonjobb på mitten. Lugn och klok är han en klippa att ha i laget när det hettar till. Framåt har man problem med målskyttet, men Jonas kom igång ordentligt på slutet och gjorde ett kanonjobb. Några som också har kommit igång igen efter skador är Klasse och Ola. Ola är fortfarande hämmad av sitt onda knä, men gör mycket nytta när han är på planen. Klasse började trevande men kom igång ordentligt på slutet. Dessutom gladde Jerry med ett mycket piggt inhopp mot slutet. Kvicka, tekniska spelare som han har vi inte så många av i laget. Sammantaget ser det faktiskt betydligt bättre ut i laget inför slutspurten i höst.
AIS då? Tja, dom kommer säkert att få det precis lika tufft som H/T på slutet. Ikväll kom dom utan Putte Jonsson i laget och då blir det inga mål, trots att man t.o.m dammat av Skrotis. Bäst i laget, som vanligt, Tobbe Ring och Kalle Samuelsson i försvaret + Cederlöf och Knappen framåt. Skrotis kan kanske bli en tillgång med litet träning. Ikväll andades han tungt efter tio minuter på planen och lyckades inte med speciellt mycket. Inte ens när han försökte kasta sej till en straff i andra halvlek.
Drygt 100 personer tittade på.
Match: Hjorted/Totebo - IFK Oskarshamn
Resultat: 3 - 1
Datum: 22/8-05
Skrivet av: Conny Holmberg
15 minuter räckte för A-laget
"Ge mej en kvart om dagen", sa redan gamle kroppsgurun Arne Tammer och det var tydligen det motto som gällde för H/T i lördagens match mot IFK Ohamn på Hjortheden. För efter att ha gjort tre mål och spelat drömfotboll i 15 min, så trodde tydligen våra killar att matchen var vunnen. Det visade i och för sig att den var vunnen till slut, men en pärs blev det både för försvaret och oss som tittade på.
Första halvlek hann publiken knappt in på Hjortheden förrän Jonas satte 1-0 på pass från Ola. I 10 min kom 2-0 och då var det Jonas som spelade fram Ola, men det stora förarbetet till målet stod nyförvärvet från Lojal, Daniel Viborg, för. I 15 min blev det 3-0. Det var Ola som snodde bollen när IFK-försvararna klantade till det vid ett uppspel och frispelade Jonas, som ensam med mv inte gjorde något misstag. Där tog matchen slut tyckte hemmaspelarna för efter 3-0 slutade man helt upp med att spela den fina fotboll man gjorde i 15 min. IFK Ohamn tog, eller rättare sagt, fick ta över matchen helt. Hemmalaget ägnade sej enbart åt sparka-spring-fotboll, vilket var förödande i den värme som rådde på planen. Dessutom gjorde Johan i målet en riktig Rembrandt när han tappade bollen framför Daniel Blomqvist i IFK. Daniel hade bara att bredsida bollen i mål och det stod 3-1. Så var det helt plötsligt match igen.
Andra halvlek kom IFK-arna ut som hungriga vargar och radade upp chanser framför HT-målet. Johan och försvaret höll ändå, med både tur och skicklighet, målet fritt från påhälsning. Närmast ett IFK-mål var det i 6 min då en HT-försvarare räddade på mållinjen. IFK pressade på stenhårt mot ett allt tröttare HT, som kämpade heroiskt matchen igenom, och närmare mål än den tidigare redogjorda chansen kom aldrig IFK. HT hade också målchanser i andra halvlek. Hela tre stycken faktiskt. Tobias Bertilsson tog sej igenom i 8 min, Jonas var fri i 40 min och John hade ett kanonskott i 41 min, men duktige IFK-keepern Stefan Thelaus räddade vid samtliga tillfällen.
Priset till "Matchens lirare" gick till 16-årige Tobias Bertilsson och han gjorde sin bästa match i HT och var riktigt duktig. Bäst i mina ögon var ändå Gurra i försvaret. Vilken kämpe!!! Han var precis överallt och kämpade som en tiger. Matchens sista fem minuter såg han dock från sidan. Han bytte ut sej själv, troligtvis helt slutkörd. Hela försvarslinjen med Håkan-Gurra-Hjalle-Fritte var bra och till nästa match kommer avstängde Anders Lindh tillbaka. Då får HC ett delikat problem att flytta på någon. Johan i mål, gjorde det enda misstag jag har sett honom göra i år, men var ändå som vanligt i målet, dvs. kanonbra. Framåt spelade Ola bara en halvlek med sitt onda knä, men är på G. Jonte, gjorde äntligen mål igen, och gör ett jättejobb. Klasse är också på gång efter sin skada, men behöver nog träna upp kondisen. Han var riktigt seg i hem-jobbet ett par ggr. Peter Nilssons betydelse för laget är enorm. Han kan hålla i bollen och med sin rutin lugna ner de unga killarna i laget. Det är en otrolig skillnad på HT-spelet när Peter är på planen, som han var den första kvarten och när han inte är det som han tyvärr inte var under stora delar av matchen. Han har tydligen problem med kramp i vaderna och får ofta gå ut för att få massage. Eller om det bara var så att han tyckte att tjänstgörande massör, avstängde Anders Lindh, skulle få jobba litet.
Bäst i IFK Ohamn var Marcus Persson tillsammans med mv Stefan Thelaus. Tyvärr så hörde jag att den sistnämde inte bara var bra på att boxa ut bollar utan att han boxade även, i besvikelsen över förlusten, sönder dörren i omklädningsrummet. Snacka om dålig förlorare. Ändå borde han väl vara van för jag tror aldrig att H/T har förlorat mot IFK Ohamn. Jag såg att Cheapy Lågprisbygg sålde ytterdörrar för 3699:- kronor. Stämmer det jag hörde så hoppas jag att styrelsen köper in en och debiterar den på vandalen. Monteringen fixar säkert Sören gratis.
Domaren Zdravko Papic dömde bra i första halvlek, men var ute och cyklade en hel del i andra halvlek. Inte hade han mycket hjälp av sina assistenter heller.
Endast 68 betalande räknade Göran in i det vackra vädret. Svagt, för nu vinner ju HT igen.
Med sex matcher kvar att spela har nu H/T 16 poäng. Man brukar hänga kvar i serien på omkring 24 poäng. Två segrar och två oavgjorda matcher är alltså vad som behövs. En seger mot Ljungbyholm nästa helg kan vara första steget. Lycka till då, killar!
Match: Ljungbyholms GoIF - Hjorted/Totebo
Resultat: 2 - 0
Datum: 29/8-05
Skrivet av: Västerviks-Tidningen
Hjorted/Totebo blev utan mål
Hjorted/Totebo förlorade i går kväll borta mot Ljungbyholms GoIF med 2-0 efter 1-0 i paus i i div. IV-fotbollen.
- Det var lojt från vår sida och inställningen var dålig, säger Hjorted/Totebos lagledare Emil Johansson. Vi saknade några spelare, så det kanske var några som hade givit upp på förhand.
Det var ingen bra match av något av lagen enligt Emil. Det var dålig kvalité på spelet. Spelmässigt var Hjorted/Totebo inte sämre än Ljungbyholm. Den stora skillnaden var att hemmalaget skapade lite flera heta målchanser.
Innan 1-0-målet kom efter 30 minuter så hade Ljungbyholm några frilägen. Hjorted/Totebo skapade inga speciella farligheter.
I andra halvlek flyttade Hjorted/Totebo fram positionerna och skapade några bra kvitteringslägen, bland annat ett ribbskott.
Matchen avgjordes i praktiken i den 78:e minuten när hemmalaget gjorde 2-0. Även om Hjorted/Totebo flyttade fram ännu flera spelare i jakten på att spräcka nollan så var laget aldrig riktigt nära i slutminuterna.
Bästa insatserna hos Hjorted/Totebo gjorde målvakten Johan Aronsson och mittbacken Mattias Gustavsson. Johan gjorde flera bra räddningar och höll kvar sitt lag i matchen.
Referatet saxat ur Västerviks-Tidningen
Match: Hjorted/Totebo - Smedby BoIK
Resultat: 1 - 3
Datum: 2/9-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Ny förlust för A-laget
H/T har tydligen extra svårt för lag från Kalmartrakten, för på sex matcher mot dessa har man inte tagit en enda poäng. Ikväll, mot topplaget Smedby, var det ändå mycket nära, för med en kvart kvar att spela var ställningen 1-1 på Tollevi.
Första halvlek var tämligen händelselös ända fram till en halvtimma var spelad, men i de sista 15 min hände det dessto mera. Det började med att Klasén hade ett bra skott, som Smedby målvakten klarade. Smedby tog ledningen med 0-1 i 30 min genom Omar Elassi som nickade i en hörna efter att Johan i hemmamålet kommit helt fel. Minuten efter hade Smedbys Mikael Johansson en ribbträff. H/T kontrade med en lyftning av Lindh tätt över mål sedan Klasén nickskarvat fram ett långt inkast från Flink. Johan revanscherade sig sedan för missen vid 0-1 målet då han i 42 min reflexräddade en nick från mycket nära håll. I första halvlekens sista minut borde Klasén ha kvitterat till 1-1 då han helt fri vid staffpunkten krutar på högt över istället för att lungt placera in bollen. Såna chanser har H/T missat på tok för många i år, därav tabellläget.
Andra halvlek blir precis lika händelsefattig och tråkig som den första i 30 min. Då skjuter en Smedbyförsvarare bollen på en lagkompis och en fristående Lindh får bollen till skänks. Ensam med mv gör han vad våra andra spelare borde ta efter i samma situation, nämligen lägger bollen i mål med en enkel bredsida. 1-1 och nu trodde man att en pinne var räddad. Men icke. Smedby lade in en högre växel och vips ramlade ytterligare två mål in en hemmamålet, båda på nick. 1-2 gjorde Johan Nylander och 1-3 nr 13 (var ej med i programbladet). Johan i hemmamålet menade på att bollen inte var över linjen vid 1-2 målet och protesterade kraftigt mot det. Hur det var med den saken kan jag inte avgöra från den plats där jag befann mej, men bode ass.domaren och domaren var överens om att det var mål, så då får vi väl lita på det,
H/T, som saknade så tongivande spelare som Jonas, Ola och Peter, gjorde ändå, efter förutsättningarna, en godkänd laginsats och var alltså nära att ta poäng mot en av seriesegeraspiranterna. Nära gäller tyvärr inte som Gunde Svan sa i Fortet.
Det var väl ingen i laget som glänste mera än någon annan, Gurra fick priset som Matchens lirare, och det var väl OK.
Bäst i Smedby mittbacken Henrik Övgård, mittfältets Mikael Johansson och anfallaren Robin Lindberg.
Match: Gunnebo IF - Hjorted/Totebo
Resultat: 5 - 0
Datum: 12/9-05
Skrivet av: Albin Wiberg VT/ Conny Holmberg
Gunnebo vann "måstematchen"
För att använda en sliten sportklyscha var det en måstematch som spelades i division IV på Gunnebo IP i lördags eftermiddag. Gunnebo var i behov av tre poäng för att haka på Berga i toppstriden samtidigt som Hjorted/Totebo var piskat att ta poäng för att inte tappa mark i bottenträsket. Efter 1-0 i halvtid kunde Gunnebo till slut vinna med komfortabla 5-0.
Hjorted/Totebo inledde piggt och lagets tunge man Peter Nilsson tvingade hemmalagets målvakt Alexander Jönsson till en prakträddning redan efter bara några minuters spel. Men även om de första minuterna bådade gott så stod det ganska tidigt klart att det skulle mycket till för att Hjorted/Totebo skulle kunna rubba lokalkonkurrenten över 90 minuters spel.
Gunnebos taktik att komma runt på kanterna var lika förutsägbar som effektiv - Hjorted/Totebo hängde helt enkelt inte med de kvicka yttermittfältarna Tom Josefsson och Henrik Karlsson, och när inläggen kom fanns giftiga anfallsduon David Appelkvist och Johan Karlsson där. De gånger gästerna lyckades prestera något ordnat anfallsspel skedde det oftast i form av långbollar mot Jonas Nilsson, som vid några tillfällen blev till halvchanser mest beroende på sjabbel i hemmaförsvaret.
Men trots ett massivt spelövertag lyckades inte Gunnebo vaska fram någon riktig målchans förrän i den 17:e matchminuten då David Appelkvist helt omarkerad kunde nicka in Henrik Karlssons precisa inlägg. Resterande 28 minuter av första halvlek bjöd inte på någon vidare underhållning.
Inledningen på andra halvlek skvallrade om att det skulle bli en lång match för Hjorted/Totebos försvar. I den tredje minuten serverade Henrik Karlsson ett perfekt inlägg till en fristående Johan Karlsson, som dock nickade utanför.
Tre minuter senare var det Johan Holmberg som inte fick till något riktigt bra avslut i öppet läge. Mitt i hemmapressen stack gästerna upp och Jonas Nilsson styrde en frispark från Håkan Johansson i stolpen. 1-1 där och Gunnebo kanske hade börjat darra. Men repliken kom snabbt. Efter en missbedömning i Hjorted/Totebos försvar kunde Johan Karlsson toffla in 2-0.
Resten av matchen var det spel mot ett mål. 3-0 kom i 28:e minuten kom på en tåfjutt från Henrik Karlsson, och tio minuter senare ökade Johan Karlsson på till 4-0 efter att ha fått tid att först ta ner bollen på bröstet i gästernas målområde. Matchen snyggaste mål var dock Markus Harryssons 5-0, som kom på ett mäktigt distansskott från 20 meters håll.
Inte oväntat var hemmatränaren Per-Inge Gustavsson nöjd efter matchen.
- Det stod och vägde lite i första halvlek, men det kändes hela tiden som att vi var det starkare laget, så jag var aldrig direkt nervös. Det var en bra dag på jobbet för vår del.
När det gäller avslutningen av serien ville Per-Inge inte uttala sig om lagets chanser att vinna serien.
- Nu på slutet när det gått lite knackigt har vi sagt att vi ska koncentrera oss på vårt spel så får vi se hur långt det räcker.
Bäst på plan var hemmalagets Tomas Andersson, Markus Harrysson, Tom Josefsson och Johan Karlsson samt gästernas Mattias Gustavsson.
Västerviks-Tidningen
ALBIN WIBERG

Kommentar:
Ett referat från VT till vilket jag inte har något att tillägga.
Tre matcher återstår nu och det ser just mörkt ut för H/T i bottenstriden. Jag tror ändå att killarna tar sej samman och vinner de tre återstående matcherna med början mot serieledande Målilla på lördag. Därefter återstår de två övriga nedflyttningskandidaterna IFK V-vik och Fårbo. Full pott och H/T är i fyran även nästa år. En förlust så är det nog go´natt.
Conny Holmberg
Match: Hjorted/Totebo - Målilla GoIF
Resultat: 1 - 5
Datum: 17/9-05
Skrivet av: Conny Holmberg
En lektion i effektivitet av Målilla
Målilla besegrar H/T på Hjortheden med hela 1-5. Målilla toppar fyran och H/T ligger i botten. Målilla gör fem mål på fem målchanser och har ett försvar som håller tätt bakåt. H/T gör ett mål, trots ett större bollinnehav i matchen och har ett försvar som läcker som ett såll. Tio baklängesmål på de två senaste matcherna talar sitt tydliga språk. Dessutom har Målilla ERLAND GANDSKOG och H/T har ingen Erland Gandskog. Där har ni skillnaden.
Första halvlek bjöds det på fin fotboll framförallt startade H/T mycket bra och skapade flera halvchanser. Det märktes att killarna visste vad som gällde och alla i laget verkade heltända. Målilla fick knappt låna bollen under den första halvtimman av matchen. Ändå ledde laget med 0-3 efter 34 min. I 5 min kontrade Erland Gandskog in
0-1. 5 min senare sålde sig Gurra alltför billigt mot samme Gandskog, som passade en fristående Christian Bergström och 0-2 var ett faktum. Erland Gandskog ökade sedan själv på till 0-3 i 34 min. På en hörna i 43 min nickade sedan Folke Pleijert distinkt in
0-4. Hemmalaget agerade åskådare vid samtliga baklängesmål. Det måste ha kännts hopplöst för våra killar, framförallt när laget spelade riktigt bra fotboll ute på planen. Tyvärr är det inte där matcherna avgörs utan istället vid bägge målen och där är våra killar alltför tama.
Andra halvlek blev betydligt sämre än den första. Hemmalaget försökte nog, men Målillaförsvaret hade full koll på läget. Det var först i 30 min när Ola Johansson reducerade till 1-4, som det tändes ett litet hopp hos H/T och det blev litet mera fart på tillställningen. Det hoppet släckte dock Joakim Blomberg när han fem minuter senare gjorde 1-5.
Klart bäst i hemmalaget var Mattias Klasén och Ola Johansson, som båda verkar vara på gång igen efter sina skador. Priset till matchens lirare gick dock märkligt nog till Anders Lindh, hur nu det kan vara möjligt i ett försvar som släpper in fem mål bakåt.
Klart bäst på planen, utan konkurrens, var ändå Erland Gandskog. Målfarlig, teknisk, taktisk och lagom elak, en matchvinnare helt enkelt. Lägg till det ett bombsäkert försvar med seriens bäste målvakt Bill Halvorsen längst bak så har ni en het kandidat till seriesegern. Domaren Anders Calvander får godkänt även om han var ensam om att tycka att man har fördel av bollen när man får ett inkast långt ner på egen planhalva istället för en frispark mitt på planen. En tämligen stor publik hade letat sig till Hjortheden. Många kom från Målilla.
Två matcher återstår nu och H/T har fortfarande chansen att hänga kvar, men kan tyvärr inte göra det av egen kraft. Först och främst måste man vinna mot IFK V-vik och Fårbo. Ändå är det inte säkert att det räcker. H/T kan max komma upp i 21 poäng.
Storebro och Fårbo har just nu 19 poäng vardera. Storebro och Fårbo möts på lördag. Om Fårbo vinner mot Storebro och förlorar mot H/T landar Fårbo på 22 poäng. Storebro får också 22 poäng om man vinner avslutningsmatchen mot Högsby och då är det "Good bye" H/T.
Spelar däremot Storebro och Fårbo oavgjort i lördagsmötet och Storebro förlorar sista matchen mot Högsby samtidigt som H/T vinner båda avslutningsmatcherna, ja då behöver H/T inte ens att kvala. Mycket matematik, men först och främst är det seger på lördag som gäller. Det både tror och hoppas jag på.
Match: IFK Västervik - Hjorted/Totebo
Resultat: 2 - 0
Datum: 25/9-05
Skrivet av: Conny Holmberg
Solen går nog ändå upp i morgon också
Fyra år i fyran och nu är det roliga slut.
H/T förlorade söndagens bortamatch mot IFK Västervik med 2-0 och därmed även chansen till div IV-spel nästa år.
Matchen avgjordes troligtvis under andra halvlekens första 5 minuter.
Det var däremot inte där som själva nedflyttningen avgjordes. Orsaken till den har skett under säsongen som helhet.
Första halvlek dominerade IFK totalt de inledande 25 min. H/T agerade mycket nervöst och killarna verkade tagna av stundens allvar. IFK radade upp chanser medan H/T knappt kom över mittlinjen och det var bara ett par svettiga räddningar av Johan som hindrade HT-målet från påhälsning.
Efter hand jämnade H/T ut spelet och Ola Johansson hade ett gyllene tillfälle att vid ett friläge ge H/T ledningen efter en halvtimmas spel. Tyvärr valde Ola att passa bollen istället för att själv avgöra. Noterbart från första halvlek var också att Mattias Klasén fick utgå efter 10 min med en lårkaka.
Andra halvlek gick H/T på offensiven och det dröjde bara 2 min innan Jonas träffade stolpen. 3 min senare blev Ola fälld med straff som följd. IFK fick dessutom en man utvisad vid straffsituationen. Om det var för fällningen eller för protest vet jag inte. Domaren visade först det gula kortet och därefter det röda. Kanske det t o m var två olika spelare som fick korten. Högtalarsystemet på Bökensved är under all kritik, så någon information framgick inte.
Nåväl, fram till straffpunkten gick Hjalle och slog en bedrövlig straff som IFK-målvakten lätt räddade. Där avgjordes troligtvis matchen. Samtidigt som modet steg hos hemmalaget verkade det som att missmodet spred sig i H/T. Stolpskott och straffmiss inom tre minuter. Det är klart att det kändes tungt.
Trots att H/T nu hade en man mera på planen lät man ändå IFK bestämma tempot i matchen. Och det gjorde IFK bra. H/T föll in i ett speltempo som passade de något långsammare hemmaspelarna som handsken. Man gick hem med mycket folk och tvingade H/T till att spela i sidled eller till att slå långbollar, som hemmaförsvaret lätt nickade bort. Snabba kontringar rev sedan stora hål i H/T-försvaret. I 9 min prickade IFK stolpen och i 17 min tog man ledningen. Målskytten missade jag. Räka kunde ha kvitterat när han hade öppet mål i 24 min, men nicken gick naturligtvis utanför. Det var bara en så´n dag. När sedan gamle måltjuven Mattias Kullander retfullt enkelt gjorde 2-0 efter en halvtimme, ja då var nedflyttningen ett faktum.
H/T gjorde ingen bra match och jag tycker ingen i laget får gokänt den här gången. Mycket förvånade att killarna var så geistlösa och utan jävlar-anammat i en match som gällde så mycket.
IFK har haft en bra höst och gjorde även en mycket bra insats i den här matchen. Bäst på planen var mv Sadi El´ Jardali. Oscar Nilsson, Håkan Nilssons grabb, bäst i försvaret och sedan har man ju det äldre gardet med Tony Jansson och Mattias Kullander.
När jag åkte från Bökensved kände jag mej bedrövad, men efter att ha pratat med några inom laget tycker jag att det nu känns bättre.
H/T kan kanske få en nystart i femman nästa år och få möjlighet att spela in de yngre killar som är på väg att etablera sig i A-laget. Dessutom har tydligen samtliga spelare lovat att ställa upp även nästa år. Hoppas att de håller det löftet.
Många derbymatcher mot lag som Tuna, Ankarsrum, BOIF, Frödinge m.fl. gör att det garanterat blir mycket folk på matcherna och klirr i kassan. Kortare avstånd till matcherna ger mindre utgifter för reskostnader. Dessutom kanske H/T får känna smaken av att vinna igen och det är nog ändå det bästa.
Jag kanske ändå kan vänja mig vid tanken på div V.
Match: Hjorted/Totebo - Fårbo FF
Resultat: 0 - 2
Datum: 1/10-05
Skrivet av: Conny Holmberg
H/T - Fårbo 0 - 2
Trenden höll i sig även i den sista matchen. Noll mål framåt och två bakåt är signifikativt för den här säsongen. Spelmässigt är H/T av div. IV-klass, men framför bägge målen, där matcherna avgörs, är det tyvärr alltför tveksamt.
I avslutningsmatchen mot Fårbo spelade H/T mycket bra i första halvlek och radade upp massor med målchanser. Några mål från hemmalagets sida fick vi däremot inte se, trots rena frilägen. Jag kan inte förstå att det ska vara så svårt att lägga en enkel bredsida förbi målvakten istället för att skjuta stenhårt eller att dribbla. T o m jag i nuvarande form hade satt minst två mål på de chanser H/T skapade i första halvlek. Men så är det, har det gått troll i bollf-n, så har det. Självförtroeendet hos hemmaspelarna är väl inte heller det bästa efter alla missar. Klart div IV-klass på H/T i första halvlek alltså.
I andra halvlek såg H/T mera ut som ett div. VI-lag och Fårbo fick dominera totalt. Märkligt att det kan svänga så efter en paus. Vet inte vad killarna får att dricka i halvtid, troligtvis måste det vara O´Boy eller Sempervälling. Det var bara Gurras uppoffrande spel i försvaret och ett par högklassiga räddningar av Johan som gjorde att H/T höll nollan ända till den 22 min. Då avgjorde troligtvis domaren Fredrik Löfgren matchen. Hjalle nickade bort en boll och blev samtidigt påsprungen av Fårbos filmstjärna Peter Hällblad, som på känt manér föll död till marken. Domare Löfgren gick naturligtvis på det, och varför inte för det har alla domare som dömt Fårbo gjort i alla år. Frispark, naturligtvis, och vem gör mål på frisparken om inte, döeende svanen Peter Hällblad. 0-1 alltså. 0-2 kommer sedan på en straff i9 38 min sedan Hjalle, mycket klantigt men vadå, fällt Christian Bengtsson. Mats-Olof Lingersjö sätter straffen säkert. H/T är sedan mycket nära att både reducera och kvittera men oförmågan att göra mål håller i sig.
I H/T får alla beröm för den första halvleken. Laget spelade då en mycket bra fotboll. I andra var det betydligt sämre. Godkänt för hela matchen ger jag till två spelare, nämligen Tobias Bertilsson, vald till "Matchens lirare" och Gurra i försvaret. Tobias är ett jättelöfte och som innermittfältare kom han betydligt bättre till sin rätt än på en kant.
I Fårbo var mv mycket bra. Dessutom måste jag mot min vilja ge ett erkännade till Peter Hällblad, som är en jäkel på att slänga sig i rätt läge och dessutom har en näsa för var målet befinner sig.

11. Hjorted/Totebo 22 4 3 15 27 - 61 15

Ingen rolig läsning ovan, men jag tycker att ovanstående siffror säger allt om den här säsongen. Det kanske kan vara skönt att komma ner i femman och möta lag som ligger på samma nivå som H/T gör just nu.
NU hoppas jag bara att alla spelare som varit med om att spela ner laget i femman även hjälper till att spela upp laget.
Tack för i år grabbar!!!!!
Conny Holmberg